Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija Nolvadexom


Autor Poruka

Ziko

08.06.2020. 12:15

Poštovana,

liječim se od raka desne dojke (luminal B, 16 mm, ER 100%, PR 90%, Ki 67 23%, T1cN0M0, segmentektomija i SLNB 31.7.2018.). Imam 46 godina. Nisam u menopauzi.
Nemam tegobe zbog uzimanja Nolvadexa, a endometrij mi je uredne debljine.

Zanima me da li se u Hrvatskoj terapija Nolvadexom produžuje nakon 5 godina adjuvantne primjene, odnosno da li je puno veća korist od uzimanja Nolvadexa u trajanju od 10 godina?

Razni onkolozi (čak u istoj zdravstvenoj ustanovi) propisuju različito trajanje uzimanja Nolvadexa, a svjedočim i tome da osobe kojima je terapija Nolvadexom prekinuta nakon 5 godina proživljavaju traumu recidiva.

Katarina Antunac, dr. med.

12.06.2020. 23:15

Poštovana,
Izvrsno je što nemate tegoba od Nolvadexa, uključujući i njegov učinak na endometrij.
Baš kao što ste i sami primijetili, neki liječnici produljuju primjenu Nolvadexa na 10 godina a neki ne. Načelno, Nolvadex smanjuje rizik povrata bolesti ako se uzima 10 godina (oko 3% u odnosu na 5 godina uzimanja) a pod cijenu više tromboembolije i raka endometrija (oko 0,2%). Onkolozi se uglavnom slažu da benefit nadmašuje rizik dulje primjene ali baš ga svi i ne propisuju.
Kod Vas u prilog duljeg uzimanja govori visok pozitivitet i ER i PR te dobro podnošenje. Međutim, s obzirom da kod Vas bolest nije zahvatila limfne čvorove pazuha, pod manjim ste rizikom povrata bolesti pa možda s te strane dulja primjena Nolvadexa ne bi bila opravdana.
Kad dođe vrijeme, raspravit ćete to s Vašim onkologom.