Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


metastaze na kostima


Autor Poruka

lanita

26.01.2007. 23:40

Poštovani,
moja majka (rođ.1949 god.) je prije 10 god. operirala rak dojke, i prije godinu dana su se pojavile metastaze na kostima. Nalaz glasi:
St. post segmentectomiam mammae dex. et
evacuationem axillae a.a. XI
PHD: Ca papillare invasivum gr. II; Meta axillae VI/XIII
T1 N1 M0 ER 6,9 PR 32,8
St. post irradiationem locoregionalem a.a. XI
St. post chemotherapiam adjuvantem a.a. XI
Metastase ossibus
St. post hormonotherapiae (tamoklsifen, anastrazol, eksemetstan, letrozol )
Chemotherapia (capecitabine) in tractu
Fractura pathologica femoris sin.
- Napominjem da je mama mjesecima na terapiji Xelodom, ali CA 15-3 JE OKO 461 J/mL, i neznatno je pao na zadnjoj kontroli. Molim Vas za stručno mišljenje, i odgovor što možemo očekivati u narednom razdoblju i da li na hrvatsko tržišto uskoro stiže neki novi lijek?
Unaprijed zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.01.2007. 11:30

Koštane metastaze uvijek se liječe hormonoterapijom dok je to moguće, Kod vaše majke su iskorištene sve mogućnosti hormonskog liječenja i zato je započeto liječenje kemoterapijom Xeloda-om(kapecitabin). Budući je razina markera u serumu povišena, ali stabilna, kod vaše majke je najvjerojatnije došlo do stabiliziranja stanja, to jest progresija bolesti je zaustavljena ili vrlo vrlo usporena. Na žalost, takvo stanje će trajati dulje ili kraće vrijeme, a nakon toga bolest će ponovno ući u fazu ubrzane progresije. U tom trenutku trebati će prijeći na agresivnije kemoterapijske protokole liječenja(ako to bude moguće ovisno o biološkoj starosti vaše majke, funkciji unutarnjih organa i kognitivnim i funkcionalnim sposobnostima vaše majke) i/ili lokoregionalnu radioterapiju na lokalizacijama najizrazitije progresije bolesti.Ovog trena, za liječenje vaše majke, svi su potrebni lijekovi već na listi HZZO-a.