Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastaze na mozgu i stanje psihe tokom zracenja


Autor Poruka

Axle Munshine

28.08.2007. 14:06

Postovani,
moja prijateljica je pre tri godine operisala tumor dojke,isla je na zracenje i hemoterapiju.Prosle godine je ruka,desna,na strani operisane dojke(odstranjena),pocela da otice da bi negde krajem godine tumor marker porastao i pojavile su se metastaze na plucima.Preslo se na hemoterapiju taksanima koja je dugo trajala,skoro do polovine ove godine.Nakon toga na skeneru je bilo sve ok,ali su onda pocele nepodnosljive glavobolje pa je nakon skeniranja mozga utvrdjena pojava metastaza na mozgu.Ponudjeno joj je zracenje i ona je prihvatila.Sad ide na zracenje glave svakog dana i to ujutru i prima metanol za bolove a uvece prima deksazon i ranisan za opustanje.Za nedelju dana bi trebalo da ode na magnetnu rezonancu da se vidi pravo stanje.Sad nema bolove ali se pojavilo apaticno stanje i osecaj velike praznine.Nema nikakav osecaj srece,lepote,zadovoljstva,oseca samo prazninu.
Pitanja:da li je ovo posledica zracenja?da li ce se nakon terap[ije stanje vratiti u normalu,tj. da li ce se vratiti osecaj lepote i srece i popuniti ta velika praznina koju oseca?kako u medjuvrenmenu leciti ovo stanje i cime?I ono najvaznije,kakve su vase prognoze za dalje?
Ona ima samo 40 godina.
Hvala vam unapred na odgovorima.Ocekujem ih sa nestrpljenjem,znam da shvatate koliko sam zabrinut.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.08.2007. 13:05

Psihičko stanje vaše prijetljice je posljedica metastaza u mozgu, a ne zračenja. Metastaze u mozgu narušavaju funkciju i uništavaju stani mozga pa je i logično da se to odražava na funkciu mozga to jest psihu i psihičko funkcioniranje bolesnika. Potrebno je liječenje psihijatra. Postoje dobri izgledi da nakon završetka zračenja, ako bude uspješno, i stanje bolesnice bude bolje. Na žalost prognoza je loša; samo 50% bolesnica s metastazama karcinoma dojke u mozak preživi godinu dana, a kod vaše prijateljice postoje i metastaze u plućima, a možda i drugim organima koje joj također ugrožavaju život.

Axle Munshine

01.09.2007. 10:20

Hvala vam Dr.Tomek,od Vas sam i ocekivao iskrenost.Nase zelje su jedno,ali surova realnost je nesto sasvim drugo.To stanje kroz koje ona prolazi je nesto strasno,svesna je svega,ali funkcionise,kako kaze,mehanicki i sva je u nekoj konfuziji,bas strasno...a sad kad znam i kakve su prognoze sve je jos strasnije...Nasi su zivoti u rukama Bozijim,cuda su retka,ali se samo cudu i mozemo nadati...

Axle Munshine

09.11.2007. 08:30

Stanje moje prijateljice se u medjuvremenu popravilo,mislim na psihu,i sad je to ok.A evo i nalaza sa magnetne rezonance:
Ca mammae I dex.
MR PREGLED ENDOKRANIJUMA:
T1W sagitalni,T2W/FLAIR/DWI transverzalni i T2W koronalni tomogrami endokranijuma.Pregled dopunjen postkontrastnim biplanarnim tomogramima.
Difuzno supra i infratentorijalno evidentne multiple intraaksijalne fokalne lezije od nekoliko milimetara do 2 cm uz postkontrastno rubno pojacanje IS,odgovaraju sekundarnim depozitima.Predominantna lokalizacija lezija je u cerebelumu.
Zakljucak:MR PREGLED ENDOKRANIJUMA UKAZUJE NA DIFUZNE INTRAAKSIJALNE LEZIJE SUPRA I INFRATENTORIJALNE LOKALIZACIJE ODGOVARAJU SEKUNDARNIM DEPOZITIMA.

Molim za objasnjenje ovog nalaza,sta je ovde napisano i vase misljenje.Unapred zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.11.2007. 21:25

Na ovom nalazu je navedeno da su u mozgu i dalje vidljive mnogobrojne, različito velike metastaze, razasute po čitavom mozgu.