Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MR nalaz


Autor Poruka

Maike

23.10.2017. 08:10

Poštovana
Obavila sam MR dojke u kojem pise da se vide oziljne promjene na arealu velicine 4cm, unutar kojih se vidi manji ostatni serom velicine oko 1.1 cm.
Sto znaci ostatni? Naime ja sam op. 2014 obavila sam kemo i zracenje+ herceptin trenutno sam na nolvadexu. Prosle godine sam bila na MR-u i nije bilo vidljivo nista.

Uz dojku na nalazu mi pise sljedece:
Kao nus nalaz napominje se nodozna lezija u plucima, velicine oko 1,5cm koja je dijelom vezana uz krvne zile. Smjestena je parakardijalno saprve desne strane, supradijafragmalno.
Preporuca se uciniti CT toraksa.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

26.10.2017. 10:30

Poštovana,
ostatni u ovom slučaju znači da je posljedica operacije. Serom nije ništa ozbiljno, zaostane nakon operacije i najčešće se spontano povuče. Ako Vas brine to što se ne spominje na ranijim snimkama, bilo bi dobro da zatražite usporedbu ove i ranije snimke; možda je i bio prisutan ali ga radiolog nije opisao jer nije smatrao značajnim.
Ono što biste svakako trebali učiniti je traženi CT toraksa radi spomenute promjene na plućima.

Maike

26.10.2017. 15:35

Poštovana
Hvala na odgovoru. Mene jos zanima sto su nodozne lezije

Katarina Antunac, dr. med.

02.11.2017. 10:05

Poštovana,
nodozne samo znači da su oblika čvora, čvoraste.

Maike

09.11.2017. 22:40

Postovana
Dobila sam nalaz ct-a!
Necu pisati ono kaj je dobro ali ima i onog drugog dakle slijedi:
Lijevo u gornjem segmentu donjeg reznja zarisna lezija nepravilnih rubova vel.oko 14 mm koja uklopljuje ogranak segm.bronha uz okolnu zonu ground glass specifikacije, sve zajedno najsireg promjera oko 30 (dit.dg.sekundarna zarisna lezija, primarni bronhoalveloarni proces).
Desno u srednjem reznju medijalni segm.ovalni meko tkivni fokus vel. do 15mm na transvezalnim presjecima na sagitalnim vel.do 19mm,relativno pravilnih kontura uz bliski manji fokus vel.do 7mm sličnih karakteristika, radiomorf.prvenstveno u smislu zarisnih lezija.

Katarina Antunac, dr. med.

16.11.2017. 10:45

Poštovana,
nažalost, ovaj nalaz CT-a upućuje ili na drugi primarni tumorski proces pluća ili na širenje tumora dojke u pluća.
Međutim, potrebno je nalaz pretrage staviti u kontekst cjelokupne kliničke slike. Čim prije se javite svom onkologu radi odluke o nastavku dijagnostičke obrade te daljnjem liječenju.

Maike

17.11.2017. 01:50

Postovana da li ti znaci da su mete u oba plućna krila posto se zarisne lezije nalaze i u desnom plucnom krilu.

Katarina Antunac, dr. med.

23.11.2017. 10:50

Poštovana,
vjerojatno da ali to ne mijenja puno niti na prognozi niti na načinu liječenja.

glissy

04.03.2020. 22:05

postovani.mozete li mi objasniti ovaj mr nalaz.?hvala

MR abdomena i MRCP snimi se standaradnim multiplanarnim sekvencama nativno i dinamičkim postkontrastnim sekvencama kod bolesnice sa operiranim edenoca ZUčnug mjehura i reseciranim IVB i V segmentom jetre te sada ikterusom.jetra je atipicno postrecekcijski oblikovana u dnu IV segmenta subkapsularno se nalazı tokalna leZija sa restrikcijam dituzije, gotovo izovaskularna, promjera 1,4 cm, vjerojatno sekundarne etiologije. Pri MRCP pregledu se nalazi dilatacija intranepatalnih žućnih vodova koji su širine do 0,9 cm te se kronično sužuju kao i duktus hepatikokoledokus koji je i zadebljane stijenke prema konfluensu u ovalnoj inhomogenoj leziji samog konfluensa promjera 2 cm koja je sa restrikcijom difuzije te koja u udgɔdenim sekvencama Izovaskularna sa jetrom ili i blago hipervaskulama, morfološki u obzir dolazi Klatzkinov tumor ili sekundarna lezija u sklopu osnovne bolesti. Stanje po kolecistektomiji. Uredna je prohodnost vena splenoportalne osovine,vena porte nije infiltrirana. Jetra je atipično postresekoijsk oblikovana, u dnu IV segrenta se elesod porte nije infiltrirana. U loži žučnog mjehura se i dalje nalazi kolekcija ovalnog oblika ispunjena hipointenzivnim sadižajem promjera 2 cm, moguće postoperativna organizirana kolekcija. U hepatogastričnom ligamentu. reroperitoheaino, periportaino laterokavalno i u mezenteriju su umnozeni limfni cvorovi promjera od sasvim sitnih do granično velikih 1,1 cm. iznad glave pankreasa se nalazi inhomogena lezija 2,1 x 1,3 te slicna ispod razine želuca dimenzija 3,1x1,1 cm sa retrikcijom difuzije.ddg infiltrati su u sklopu osnovne bolesti ili inhomogeni paketi limfnih Cvorova. Slezena je homogenog intenziteta parennima i uredne veličire. Medijalno se uz slezenu nalazi splenunkulus promjera 1 um. Pankreas je obično položen i pravilno cblikovan. Duktus pankreatikus nie dilatiran. Nadbubrežne žlijezde su obično položene, bez znakova ekspanzivnog procesa Bubrezi su primjerano veliki, Ocuvanog parenhima bez znakova hidronefruze Ne narazi se slobodne intraperitonealne tekucine.

Katarina Antunac, dr. med.

05.03.2020. 10:15

Poštovana,
nalaz MR-a ukazuje na određene, vjerojatno maligne promjene.
Kako je ovo ipak forum Rak dojke, ne bih ulazila u detaljnije interpretacije nalaza.
Čim prije se s nalazom javite liječniku koji Vas je uputio na pretragu te ima sve podatke o Vašoj bolesti i ranije provedenom liječenju.