Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objašnjenje nalaza mamografije


Autor Poruka

Ariham

06.05.2019. 22:15

Poštovana,
Imam 42 godine, imala sam dva prirodna poroda, prvo dijete dojila 6 mjeseci, drugo 45 dana. Preporuka je uraditi UZV, ali termin kod dr.imam tek krajem mjeseca, pa bih Vas molila objašnjenje ovog nalaza mamografije.
Na učinjenim mamografskim stanicama vidi se da su one dojke heterogeno guste(ACR tip 3). U srednjoj trećini lijeve dojke na oko 1 sat vidi se hiperdenzna asimetrična gustoća promjera oko 28 mm koja je nejasno ograničena od okolnih struktura.
U srednjoj trećini lijeve dojke na oko 7 sati vidi se hiperdenzna lobulirana tvorba promjera oko 15,5 mm koja je takođe dijelom nejasno ograničena prema okolnim strukturama.
Simetrično obostrano vide se nodularne sjene žljezdanog parenhimske promjera do 5 mm.
U ove slike nekoliko aksilarnih limfonda.
Zaključak: Mamografski nalaz govori u prilog vidljivih znakova fibrocistične displazije.Radi potpunije analize opisanih promjena u lijevoj dojci preporučuje se dodatni detaljnu ciljani UZV.
Unaprijed hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

17.05.2019. 11:50

Poštovana,
s obzirom na Vašu dob, mamografja ne može sa sigurnošću reći o kakvim se promjenama radi pa ste upućeni i na UZV. Zasad ništa ne upućuje na jasne zloćudne promjene ali treba ih razjasniti.