Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PAPILLOMA INTRADUCTALE,masthopathia fibrocystica


Autor Poruka

liza

12.05.2007. 10:00

dobro jutro!
Imam jedno pitanje vezano za tumore dojke.Naime unatrag 2 god.otkrivena mi je fibrocistična mastopatija obje dojke.U obiteljskoj anamnezi nema podataka o ca dojke,izuzev očeve tete koja je od toga i umrla prije 20 god.Godinu dana nakon toga otkrivena mi je na onkološkom pregledu smeđe-zeleni iscjedak iz lijeve dojke za kojeg je citološkim pregledom utvrđeno da se radi o intaduktalnom papilomu.Učinjena je i galaktografija i utvrđenO je da iz kanalića na 11 h secernira.Onkolog u bolnici mi je preporučio "nipošto da se ne dam nagovoriti na operaciju"(? jer je papilom mali) nego je preporučio kontrolu.Jasno mi je da on to ne može sa sigurnošću tvrditi bez detaljnije obrade.Mamografiju nisam radila jer je na moje pitanje "jer ju je osim UZV potrebno učinitI zbog moje dobi?" on nakon prvotnog inzistiranja na njoj odustao od te ideje i ipak se odlučio ne učiniti ju.Na ponovnoj kontroli tj.citološkom pregledu toga papiloma više nije bilo!Vjerujem da je on još uvijek tu,samo se kod citološkog nije pogodio baš taj kanalić iz kojeg secernira.Otišla sam kod privatnog onkologa koji je preporučio operativni zahvat.Otprilike u isto vrijeme otkrila sam i cistu na jajniku.Funkcionalna(ali još uvijek perzistira),5* 3,5 cm.Markeri su bili uredni.Primala sam u terapiji Dabroston,ali sam ih prestala uzimati kad sam otkrila promjene na dojci.Pitanje-koliko ti hormoni koje moj jajnik sa cistom luči utječu na moje dojke i razvoj event.promjena u njima?Cistu ovarija namjeravam operirati ove godine. S obzirom na toliko suprotna mišljenja-moje pitanje-što mi je činiti?Što biste Vi još od obrade preporučili?Koje je vaše mišljenje za operaciju?Imam 26 god. i da napomenem,ne sviđa mi se pristup liječnika ovdje kod nas na onkologiji,pa bi voljela na pregled i mišljenje u Zagreb.Koga biste mi mogli preporučiti u bolnici PUNO HVALA!buduća kolegica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.05.2007. 11:15

Dojka je organ na koji hormoni koji se izlučuju iz jajanika zanačajno utiču. Sami sigurno primjećujete da su vam dojke pred menstruaciju nabrekle. Estrogeni imaju i uticaj na nastanak raka dojke. Međutim to je kod svih žena tako i kod vas ne postoji ništa veći rizik nastanka raka dojke nego kod drugih žena iste dobi. Fibro-cistične promjene u dojkama, ne mastopatija jer se ne radi o bolesti, su također većim dijelom posljedica stalnih cikličkih promjena razine estrogenha i progesterona u serumu za vrijeme menstruacijskog ciklusa i vrlo su raširena pojava, ima ih gotovo svaka žena u nekoj mjeri. Fibrocitičke promjene ne povećavaju rizik za nastanak raka dojke. Nešto je povećan rizik nastanka raka dojke ako je prisutna displazija duktanog epitela visokog stupnja. Intraduktalni papilomi su benigne tvorbe i nastaju koji puta u sklopu fibrocističkih promjena. Mogu nestati sami od sebe. Mislim da kod vas operacija nije potrebna, ali su potrebne redovite kontrole: klinički pregled, citološki pregle iscjedka ako postoji i pregled ultrazvukom i mamaografija. Bez obizira na dob, ako su potrebne kontrole mamografiju treba učiniti, ali samo 4.-8. dan od početka krvarenja kada su dojke najmanje natečene. Što se tiče ciste na jajniku postupite prema savjetu ginekologa. Želite li na pregled u Zagreb, možete ga obaviti u bilo kojoj onkološkoj ustanovi u Zagrebu. Preporučam vam da se za termin pregleda dogovorite telefonom.

liza

14.05.2007. 21:20

puno hvala,doktore Tomeku na opširnom odgovoru!puno ste mi pomogli