Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak dojke


Autor Poruka

t7001134

02.06.2007. 16:50

Poštovani doktore! Molio bih vas tumačenje nalaza i prognozu stanja moje majke. Prije mjesec dana majci su mi zbog karcinoma odstranjene obe dojke, te je upravo primila nalaze i prijedlog liječenja: Desna dojka: T2 N3 M0 - carcinoma mixtum invasivum mammae gr II (lobulare et ductale + LCIS).Na zadovoljavajučoj udaljenosti od resekcijskih rubova nađe se zrakasti čvrsti tumor 5 * 3 * 1,5. Nađe se perineuralna i perivaskularna invazija te u jednom od četiri isječka masti i veziva rubno tumorski čvorić 2 mm.Od 23 limfna čvora,samo jedan iz gornje etaže je infiltriran tumorskim stanicama. LIJEVA DOJKA: T1 N1 M0 - carcinoma ductale invasivum mammae gr I + DCIS. Na zadovoljavajučoj udaljenosti od rubova tumorsko tkivo 1,2 * 0,6 * 0,3. Od 11 l.č. iz gornje etaže infiltriran je jedan, te od5 l.č. iz donje etaže također jedan. Tumor je hormonski pozitivan, Her-2 ++. Planira se nastavak liječenja inicijalno kemoterapijom po FEC protokolu, radioterapijom na desnu torakalnu stijenku i reg limfnu drenažu te hormonsko liječenje. Majka mi je 1948. godište. Unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.06.2007. 00:25

Kod vaše majke se radi o stadiju bolesti IIIB u desnoj dojci u kojoj je tumor bio znatno uznapredovaliji nego li u lijevoj. Niste naveli podtak da li je tumor desne dojke hormonski ovisan ili ne i kakav je status HER-2 u tumoru desne dojke. U tumoru lijeve dojke status HER-2 je, kako ste naveli, HER-2 ++ što je neodređeno i treba učiniti dodatnu pretragu FISH ili CISH metodom da se sa sigurnošću utvrdi da li posotoji amplifikacija HER-2 onkogena u tumoru vaše majke. Ako postoji hiperekspresija HER-2 +++ ili amplifikacija HER-2 tada je nužno provesti i adjuvantno liječenje trastuzumab-om("Herceptin"blunk. Inače bolesnice sa stadijem raka dojke IIIB u oko 42% slučajeva prežive pet godina. Dodatnim/adjuvantnim liječenjem koje se satoji od kemoterapije s antraciklinima i taksanima, lokoregionalnog adjuvantnog zraćenja i hormonoterapije još pet godina nakon toga to se preživljenje povećava za dodatnih 20%-25%.Ako se radi o HER-2-pozitivnim tumorima, adjuvantno liječenje Herceptinom povećava preživljenje za 33%.