Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1013 | Broj poruka: 4224

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Pomoć pri tumačenju nalaza tumorskih biljega


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

RubyCairo

05.02.2020. 14:50

Poštovani,

Majci (1942.) je 28.11. učinjena mastektomija lijeve dojke + SLNB

Patohistološka dijagnoza: Carcinoma lobulare invasivum mammae

I-uzorak: isječak tkiva dojke 19x14x5 cm, na površini je kožna elipsa 20x14cm, s bradavicom

Tumor: 1,5 cm makroskopske udaljenosti od najbližeg ruba neoštro ograničen sivkasti čvor promjera 1,8cm

Histološki tip: invazivni lobularni karcinom

Histološki gradus: . /.

Nuklearni gradus: II

In situ komponenta: prisutna

Limfovaskularna invazija: NE

Perineuralna infiltracija: prisutna

Resekcijski rubovi: bez tumora, mikroskopski, udaljenost od najbližeg resekcijskog ruba je 5mm

Ostale promjene: odvojeno je primljen isječak tkiva dojke 8x5x2,5 cm unutar kojega se histološki nalaze multicentrična sitna žarišta in situ karcinoma, dok se invazivnih nakupina ne nalazi. In situ karcinom u ovom uzorku ne nalazi se u području kirurških resekcijskih rubova.

Dodatne analize: Imunohistokemijski se u 100% tumorskih stanica nalaze pozitivni estrogenski i progesteronski receptori u jakom intenzitetu. HER2/neu je negativan, a Ki 67 proliferacijski indeks je oko 19% (luminalni A)

PTNM: pT1cN0

Sentinel l. č. : materijal je isječak mekog tkiva 5,5x4,5x2,5cm, na presjeku se nalaze dva limfna čvora promjera 1,3cm i 3,2cm, oba reaktivnog izgleda, bez tumora.

Ordinirana je terapija letrozolom (Siletris 2,5 mg) započeta 03.01.2020.

Učinjene su kontrolne pretrage krvne slike:
Eritrociti: 4.26 (ref.int. 3.86-5.08)
Hemoglobin: 135 (ref.int. 119-157)
Hematokrit: 0.397 (ref.int. 0.356-0.470)
MCV: 93.2 (ref.int. 83.0-97.2)
MCH: 31.7 (ref.int. 27.4-33.9)
MCHC: 340 (ref.int. 320-345)
RDW: 13.2 (ref.int. 9.0-15.0)
Trombociti: 274 (ref.int. 158-424)
MPV: 8 (ref.int. 6.8-10.4)
Leukociti: 5.9 (ref.int. 3.4-9.7)
Granulociti segmentirani: 44 (ref.int. 44-72)
Limfociti: 44 (ref.int. 20-46)
Monociti: 7 (ref.int. 2-12)
Eozinofili: 4 (ref.int. 0-7)
Bazofili: 1 (ref.int 0-1)

Urea: 8.1 (ref.int. 2.8-8.3)
Kreatinin: 87 (ref.int. 63-107)
AST: 28 (ref.int. 8-30)
ALT: 21 (ref.int. 10-36)
GGT: 25 (ref.int. 9-35)
ALP: 81 (ref.int. 64-153)

Nalazi tumorskih biljega:

CA 15-3: 7.5 kIU/L (ref.int. <25.0)
CEA : 3.6 ug/L (mama je nepušač) (ref.int za nepušače <3.4)

Metoda i uređaj kojim su Učinjene pretrage: Eclia Roche

Još trebaju biti učinjeni kontrolni UZV abdomena te UZV dojki i aksila.

Molim Vaše cijenjeno mišljenje o dobivenim nalazima, od kakvog je značaja što je CEA blago povišen?

Hvala na odgovoru.



Katarina Antunac, dr. med.

06.02.2020. 13:10

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o hormonski ovisnom tumoru dojke koji se nije proširio izvan dojke i učinjenom operacijom je odstranjen u cijelosti. Ordinirana je hormonska terapija kako bi se smanjio rizik eventualnog povrata bolesti.
Svi nalazi su uredni. CEA je nekad povišen kod tumora dojke ali ovako niska granične vrijednost ne predstavlja nikakav razlog za brigu.

B

01.04.2020. 15:10

Poštovana,
Molim Vas pomoć. Majka (75) je u 12.mjesecu 2018.operirala tumor dojke gradusa 2 veličine 1,4cm. Nije zahvatio limfne cvorove, hormonski je pozitivan, her negativan, a Ki67 je 8%. Podtip luminal B. Nema perineuralne ni vaskularne invazije. Pretpostavljam što je na progesteron slabije pozitivan za razliku od estrogenskog receptora. Nije dobila ni kemo ni zračenje već pije Anastrazol.
Prije operacije markeri Ca 15-3 je bio 30.8, a kroz godinu dana je kroz nekoliko mjeseci imao po redu: 31 u ožujku 2019., 28, 29 (tijekom proljeća i ljeta) 30,6 (u rujnu), a sada u ožujku je 33,6.
CEA je u granicama refernetnih vrijednosti, ali je i on od 0,8 narastao preko 1.
UZV abdomen i dojke u veljači je bio dobar. Sve je i redu osim tih markera. Drugim riječima, mami markeri ne padaju već su stalno u laganom porastu. To me zabrinjava.
Majka od benigni stanja ima ulcerozni kolitis, kronične upale mjehura, upalne artriticne promjene i masnu jetru.
Molim Vas za odgovore:
1. Je li ovakav porast markera zabrinjavajuć (ref.vrijednost je do 25)
2. Može li majka imati uopće kakve presadnice ako nema perineuralne i vaskularne invazije (nije bilo zračenja, a rez je bio blizu ruba tumora)
3. Jesu li njene više godine nešto što ide u prilog da majka može biti mirnija oko operiranog tumora? U smislu da se bolest ipak sporije razvijala...
Zahvaljujem.
B