Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prognoza bolesti


Autor Poruka

nadja5

30.04.2007. 20:25

U jedanaestom mjesecu prošle godine je bila operacija dojke . Dijagnoza duktalnii invazivni carcinom , histološki i nuklearni gradus III , hormonski je ovistan her2 3+. Od dvanaest izvadjenih limnih žlijezda nijedna nije zahvaćena metastazama. Preporučena terapija je hemoterpija (šest ciklusa )zatim zračenje i novaldex tablete. Sada je započeto zračenje, Mene intersuje šta bi za ovaj stadij bolesti značila upotreba herceptina i kakva je prognoza bolesti sa upotrebom herceptina i uopšta dali postoje šanse za izlečenjem.Napominjem da je tumor bio 2,4cm. i da je preporučena kastracija sobzirom da se radi o osobi koja je stara 45.godina.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2007. 23:10

Izgledi za preživljenje od 10 godina su oko 65% bez ikakvog dodatnog liječenja. Liječenjem Herceptinom uz kemoterapiju, zračenje i adjuvantnu hormnonoterapiju Nolvadexom ti bi se izgledi značajno povećali(približno za 20%). Nakon kemoterapije, kastracija nije nužna, dovoljno je uzimanje Nolvadex-a

nadja5

06.05.2007. 23:15

Poštovani gos.Tomek
Čestitam na Vašem preciznom i iskrenom odgovoru,no ja bih imala imala dodatnih par pitanja
-rekli ste da uz sprovedeno liječenje vjerovatnoća desetogodišnjeg preživljanja je oko 85%-( terapija je hemoterapija+zračenje(25 doza)+Herceptin+Novaldex),mene interesuje :
-koliko Herceptin sudjeluje u tom procentu za izlečenje a to pitam iz razloga jer doktor koji me liječi ima promenljivo mišljenje oko Herceptina i na zadnjoj kontroli je odbila uključivanje Herceptina (navodno zbog nus pojava koji nosi Herceptin ) i da bi to bilo previše jer sam i bez Herceptina dovoljno zaštićena i da se navodno još neznaju parametri kad se on uključuje da li sa zahvaćenim limfnim ćvorovima ili nezahvaćeni( meni su limfni čvorovi čisti) i da taj detalj što je tumor Her2 3+ zaboravim jer ni onkolozi neznaju kako se on ponaša, mada je tumor i hormonski ovistan , što je za mog doktora pozitivno i da je liječenje na vrijeme započeto.
-rekli ste da kastraticija nije nužna posle hemoterpije želim da napomenem da mi ciklus traje i posle hemoterapije i da je preporuka doktora dok traje ciklus da ne pijem Novaldex tablete jer se ciklus mora zaustaviti i iz tih razloga je preporučeno zračenje jajnika istovremeno sa zračenjem dojke.
Ovakav način liječenja me je doveo u neke sumnje prvenstveno oko Herceptina i Vaš odgovor vjerujte mi mnogo znači jer sam zabrinuta i zbog bolesti i zbog liječenja .
Zahvaljujem na vremenu i strpljenju.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.05.2007. 09:55

Herceptin je u adjuvntnom liječenju bolesnica s HER-2-pozitivnim rakom dojke, pa tako i u vašem slučaju, vrlo važan, zapravo bitan. Rezultati provednih kliničkoh pokusa su pokazali da Herceptin smanjuje rzik smrti od raka dojke za 33%-37% već nakon 2 odnosno 3 godine. Nuspojave su mu blage, zapravo zanemarive, Jedino kod malog postotka žena(oko 2%) može doći do oštećenja mokarda, ali je to oštećenje prolazno i lako se liječi. Zbog toga se preporuča prije početka liječenja Herceptinom učiniti ehokardiografiju i odrediti ejekcijsku frakciju lijevog ventrikla, te u tijeku liječenja svakih 3-6 mjeseci učiniti kontrolnu ehokardiografiju. Korist koju Herceptin donosi u adjuvantnom liječenju bolesnica s HER-2-pozitivnim rakom dojke značajno nadmašuje eventualne nuspojave.

nadja5

08.06.2007. 21:35

Poštovani gos.Tomek
moram vas obavijestiti da sam se izborila za herceptin ,ali na navedene karakteristike tumora kolike su mogućnosti javljanja recidiva. Da li bi radikalni zahvat obe dojke značio prevenciju od recidiva na šta sam ja spremna tj. da li bi na taj način posle sve terapije (hemo-terapija,zračenje ,kastracija,novaldex ,herceptin),uz odstranjenje obe dojke moglo da se govori o izlečenju sobzirom da su limfni čvorovi čisti.
Hvala puno i mislim da ovaj forum i Vi puno značite za ovakva teška stanja.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.06.2007. 22:15

Drago mi je da ste uspjeli osigurati Herceptin jer on značajno poboljšava vaše izglede za izliječenje. Odstranjenje obije dojke nije uobičajeni tretman u današnje vrijeme, upravo obratno danas se nastoji provoditi što je moguće poštedniji tretman i sačuvati dojku, bubući se danas zna da je veliki dio karcinoma dojke već u ranoj fazi metastazirao. Dodatno liječenje, kemoterapija, hormonoterapija, imunoterapija omogućuju ženama izliječenje to jest eradiakciju eventualnih mikrometastaza. Preventivno odstranjenje obije dojke danas se preporuča samo ženama s vrlo visokim rizikom za nastanak raka dojke, a to su žene koje imaju BRCA1 i/ili BRCA2 gene. Njih ima oko 3% u populaciji. Za ostale žene se smatra da je pomno praćenje i rano otkirivanje raka u početnom stadiju dovoljno sigurno. I tumor koji ste vi imali može se smatrati ranim rakom jer nisu bili zahvaćeni pazušni limfni čvorovi.