Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - Herceptin ili ?


Autor Poruka

Danko

17.01.2007. 13:35

Supruga (1960 g.) je proljeće 2006. god. oboljela od raka dojke. Nakon kirurškog otklanjanja cijele dojke, provedenih kemoterapija i obavljenih pregleda, liječnica (onkolog) kod koje supruga idena redovite kontrole zadnjih nekoliko godina, napisala je slijedeće:
Kod bolesnice je 16.05.06. učinjena MRM l.sin, PHD: Ca mammae in situ, limfni čvorovi 1/3, (prva operacija-biopsija lijeve dojke PHD CDI 3 cm), receptori Estrogenski 90%, PgR 30%, HER2: 2+. Primila 6 ciklusa KTH po shemi FEC. Nakon KTH ušla u menopauzu te se ordinira Femara, tbl.
UZV abdomena: b.o., RTG pluća i scintigrafija kostiju (10/06): uredni.
Ca 15-3: 14,7.
Klinički pregled: nalaz na lijevoj torakalnoj stijenci uredan. U desnoj dojci krupno zrnate promjene posebno u gornjem polu. Iscjetka nema, reg. ly. čvorovi nisu povećani.
Napomene:- ukupno je učinjena evakuacija dva reda limfnih čvorova lijeve aksile: I. red 0/2, II. red 1/3.
- između 3. i 4. ciklusa kemoterapija učinjen je CISH test. Nalaz je negativan-amplifikacija HER2- neu nije nađena.
Molim Vas prognostiku i odgovor na ono što nam je sada posebno važno: da li supruga obzirom na nalaze može koristiti lijek Herceptin ?. Ako ne , da li postoji neki drugi lijek (bez obzira da li se nalazi na listi HZZO) koji bi smanjio mogućnost recidiva ili ev. metastaza. Također molim za mišljenje da li bi zbog točnijeg utvđivanja o kakvom se HER-2 tumoru radi, bilo potrebno izvšiti dodatni test i po FISH metodi (ponavljam: učinjeni test po CISH metodi je negativan).
Najsrdačnije Vam zahvaljujem na odgovorima i dragocjenoj pomoći.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.01.2007. 22:20

Prema podacima koje ste naveli(niste naveli stupanj zloćudnosti tumora!?) moguće je predvidjeti da vaša supruga, uz liječenje koje je do sada primila i ako nastavi uzimati Femara-u 5 godina, ima 81-83% izgleda da preživi deset godina. Budući u tumoru koji je imala vaša supruga ne postoji HER2-amplifikacija(negativan CISH !) ti se izgledi ne bi niti najmanje povećali liječenjem Herceptinom. Inače, CISH je jednako pouzdana pretraga kao i FISH. Da je u adjuvantnoj kemoterapiji primila taksane, izgledi bi se poboljšali za 2%-3 %. Ovog trena nema drugih lijekova na raspolaganju za adjuvantno liječenje bolesnica poput vaše supruge s ranim rakom dojke.