Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Savijet molim,


Autor Poruka

Siniša

20.12.2005. 15:25

poštovani kolega,

molim Vas da mi savjetujete daljnje poteze u vezi sa zdravstvenim stanjem moje majke, naime radi se o sljedećem:

1998 godine mojoj je majci dijagnosticiran Ca mammae dex., po MKB C50,klasificiran po Tiemannu 1, iste godine izvršena je quadrectomia mammae dex cum evacationeam axillae dex. te iradio i adjuvantna terapija. nakon 7 god. na kontrolnom nalazu CA 15-3 koji je radjen na KB SM, nalaz je eleviran i iznosi 66.7 u/ml (ref.v. <51 ) te kks i diferencijalna ks b.o., sa SE 84. Napravljena je i RTG snimka toraxa bez znakova povrata osnovne bolesti.

St. praesens : subjektivno bolnost u predjelu desne scapule i više medijalno prema c.v. unazad 20 dana. Pregledom od strane fizijatra nije ustanovljen uzrok, provedena terapija "blokadama" sa lidokainom i dexamethasonom, bez učinka. Ortopedski nalaz (doc. Čičak) b.o.

ps. do ožujka 2003., na terapiji Nolvadexom, nakon toga učinjena kiretaža, PHD b.o., sada na terapiji Statexom i Eutyroxom te analgetici pp.

Unaprijed zahvaljujem
Siniša

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.12.2005. 21:34

Povišeni marker CA 15-3 može biti prvi znak pojave metastaza(možda u kostima budući kod vaše majke postoje bolovi u kostima) ili pojave novog tumora u istoj ili drugoj dojci. Potrebno je učiniti detaljnu kliničku obradu koja, osim Rtg. snimke pluća koja je već učinjena, treba sadržavati: mamografiju obije dojke, scintigrafiju skeleta i nakon toga ciljane rtg. snimke dijelova skeleta na kojima postoje nakupljanja radioindikatora, ehosonogram ili CT-abdomena, ginekološki pregled i TVCD i kompletnu biokemijsku obradu krvi, osobito jetrene probe, gamaGT, LDH i AlP.

Siniša

21.02.2006. 18:09

Postovani kolega,

moja je majka na kraju krajeva završila na vašem odjelu, no postoje nova otvorena pitanja. Njezin liječnik je dr. Zorica, koji joj je zajedno sa konzilijem prepisao kemoterapiju koja bi uskoro trebala biti aplicirana. Tjekom nekoliko zadnjih tjedana raspitivao sam se o svemu tome što se događa sa mojom majkom, razgovarao sa mnogim kolegama iz Hrvatske i SAD-a, te dobio neke smjernice. Iako ne sumnjam u vašu i stručnost liječnika koji rade sa vama, moram priznati da sam se iznenadio kada mi je rečeno da nemate nikakvog iskustva sa prokušanim i rasprostranjenim Lentifom i Agarikonom kao preparatima koji se već duže u svjetu ( Japan, Kina, Koreja, SAD....) daju uz kemoterapiju kao biokatalizator samih procesa i ubrzivač obrambenih mehanizama samog organizma. Ovi su preparati na svjetskom tržištu u statusu lijeka, a kod nas kao "dodatak prehrani". Osim tog djelovanja ovi preparati imaju i imunostimulirajući i regenerirajući učinak na organizam. S obzirom na to da je mojoj majci ordinirana kemoterapija ( Taxoterom i Adriamycinom) jedna od najagresivnijih i najučinkovitijih, dobio sam preporuke od kolega iz SAD-a i dr.sc. Jakopovića sa Instituta Ruđer Bošković da se majci u terapiju uključe i ovi proizvodi. Terapija koju bi moja majka trebala dobiti sastoji se od 6 ciklusa. Svaki ciklus traje po 10 dana. Cijena jednog ciklusa iznosi 2635 kn, a kolege iz HZZO-a su objasnili da je HZZO spreman staviti slučaj moje majke na konzilij i eventualno odobriti plaćanje ove "dopune prehrani" ako nadležni liječnici napišu da su preparati potrebni pacijentici. Dr. Zorica mi je usmeno rekao da on nema saznanja o ovim preparatima i da nije spreman ništa potpisati, pa ja sada pitam Vas da li postoji mogućnost stavljanja ovog pitanja na konzilij i eventualnog potpisivanja potvrde za HZZO.

S poštovanjem
Siniša

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med

31.03.2006. 23:19

Preparati koje navodite u svom upitu očito spadju u području takozvane alternativne ili spekulativne medicine, to jest to su preparati neutvrđenog mehanizma djelovanja koji nisu prošli propisanu proceduru kliničkog ispitivanja potrebnu da bi dobili odobrenje za primjenu u liječenju bolesnika s rakom zdravstvenih vlasti SAD-a(FDA) i Evropske unije(EMEA) pa se prema tome ne mogu primijeniti u liječenju bolesnika niti u Hrvatskoj. Njihovo spominjanje u kontekstu ozbiljnog, na znastvenim dokazima utemeljenog liječenja bolesnika s rakom je provokacija i podmetanje !. Vaši "savjetnici" s Instituta Ruđer Bošković i HZZO-a, očito, također, nemaju pojma što je ozbiljna klinička medicina i liječenje bolesnika s rakom, kada vam kažu da je HZZO- spreman "staviti pitanje liječenja vaše majke navedenim preparatima(Lentifom i Agarikon) na konzilij budući navedeni preparati nisu niti registrirani u R. Hrvatskoj kao lijekovi za liječenje bolesnika sa zloćudnim bolestima niti se nalaze na listi lijekova HZZO-a. Vaši su "savjetnici" dakle spremni kršiti zakone R. Hrvatske i propise Ustanove u kojoj rade!