Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sintigrafija kosti


Autor Poruka

Natasa

10.01.2006. 12:24

postovani,

molim vas,da mi objasnite sta je to sintigrafija kosti?!

naime,moja mama je,nakon prvog konzilija,upucna na kemoterapije i obavezan nalaz sintigrafije kosti.

patohistoloska dijagnozabig-smileysplasia fibrosa glandulae mammae.II Carcinoma ductale glandulae mamae metastaticum lymphonodorum NG-2.gradus II,pN1.
(u analiziranim isjecica tkiva dojke ne nadje se elemenata tumora.Na resekcionom rubu dojke nema elemenata tumora.Tumorske metastaze se nadju u 13 limfnih cvorova.najveceg promjera 11mm,a u 4 cvora tumor je prisutani u okolnom perinodalnom vezivno-masnom tkivu,gdje je u par tankozidnih krvnih prostora uoce tumorski embolusi)

ja vas molim,da mi sto jednostavnije objasnite...
nadam se vasem brzom odgovoru
hvala

lp,Natasa

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.01.2006. 12:20

Kod vaše mame radi se ostadiju bolesti pT1, pN2, Mx, dakle najmanje stadiji IIIA i ona ulazi u skupinu bolesnica s vrlo velikim rizikom udaljenih metastaza. Zbog toga je potrebno adjuvantno liječenje kemoterapijom i lokoregoonalna adjuvantna radioterapija. Nema podataka o steroidnim receptorima i HER-2 što bi pobliže utvrdio rizik koji postoji kod vaše majke i usmjerilo daljnje liječenje. Kod vaše majke također je nužno provesti kliničku obradu da se utvrdi ne postoje li već sada metastaze negdje u tijelu. Jedno od najčešćih mjesta metastaza raka dojke su kosti. Zbog toga je nužno učiniti i scintigrafiju skeleta. Scintigrafija skeleta je pretraga iz raspona pretraga nuklearne medicine, a izvodi se pomoću radioaktivnih izotopa. Njome se utvrđuje stanje čitavog skeleta, to jest da li na nekom mjestu skeleta postoji pojačan metabolizam/pregradnja kostiju. Ako se scintigrafijom utvrdi da na nekom mjestu skeleta postoji pojačan metabolizam kosti, naknadnim se pretraga(rtg. snimke, CT ili čak i MR) utvrđuje o kakvim se promjenama radi; upalno-degenerativne promjene koje su najčešće, traumatske promjene ili metastatske pormjene.

Natasa

06.03.2006. 19:26

postovani,

javljam Vam se drugi put,moja mama je uradila scintigrafiju kosti i nalaz je pokazao meta promjena i to duz citave kicme,na rebrina i kostima glave!Do sada je primila 3 kemoterapije i ide na konzilij,pretpostavljam da ce produziti!

nakon operacije doktori su rekli da ce imati i radio terapiju i hormonsku terapiju!

molim vas da mi kazete,postoji li sansa da ce te terapije sprijeciti daljnje sirenje bolesti..tj.vase misljenje kakve su prognoze za moju mamu....Mogu likemoterapije "zalediti"zlocudne stanice?(ili su to utjesne price)

postoji li sansa da je karcinom u samom startu bio na kostima,te se isti prosirio na dojku i limfne zlijedzde ili je u roku od dva mjeseca(u toku terapija) se prosirio na kosti?

nazalost,moja baka(mamina mama) je umrla od karcinoma na kostima.

hvala na odgovoru

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.03.2006. 22:52

Metastaze sarkoma kosti na dojku do sada nisu zabilježene, ali je metastaziranje karcinoma dojke u kosti vrlo često, skoro pravilo. Prema tome, vaša je majka imala metstaze karconoma dojke u kosti već u trenutku operacije samo što one nisu bile detektirane što je također vrlo često. Jedamput kada se metastze karcinoma dojke pojave u bilo kojem tkivu, bolest postaje neizlječiva. Različite metode liječenja kao što su kiemoterapija, hormonoterapija i radioterapia/zračenje, mogu daljnje napredovanje bolesti samo privremeno zaustaviti ili usporiti, ali ne i bolest izliječiti. Prosječno preživljenje nakon pojave metastaza je 2-3 godine. Ukoliko se ne pojave metastaze u druge organe(pluća, jetra, mozak ili neki drugi parenhimni organ), bolesnice s metastazama samo u kosti mogu imati i znatno dulje preživljenje.