Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tamoksifen- endometrij


Autor Poruka

Amina 73

28.01.2019. 10:00

Poštovanje,
Imam 39 godina. Prije dvije i po godine operisala sam karcinom dojke. Prošla sam kemoterapiju, a od 6.mjeseca 2017.godine pijem 20 mg Tamoxifena dnevno i primam tromjesečno injekcije Lucrin koje spriječavaju nastanak menstruacije. Inače zadnja menstruacija mi je bila u mjesecu novembru 2017.godine. U posljednja tri ginekološka pregleda pregleda ( period od 18 mjesto) mjere endometrija su bile 4 mm, zatim 6mm, a na zadnjem 8 mm. Na uzv ginekološki organi su uredni, bez cista, polipa i slično. Također nemam ginekoloških tegoba (krvarenja, iscjedak, bol). Znam da Tamoxifen može uzrokovati povećavanje endometrija.
Možete li mi reći koja je to mjera endometrija koja se toleriše u pacijentica koje su na terapiji Tamoxifenom?
Da li bi po Vašem mišljenju, trebala uraditi neki dodatni ginekološki ili drugi pregled?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

31.01.2019. 10:50

Poštovana,
kada su se prije 15-20 godina na tržištu pojavili inhibitori aromataze kao skuplja alternativa tamoksifenu kod postmenopauzalnih bolesnica s rakom dojke, jedan od uvjeta koje je trebalo zadovoljiti za njihovo propisivanje bilo je zadebljanje endometrija na terapiju tamoksifenom veće od 11-12 mm. Otada je ostalo mjerenje debljine endometrija kod bolesnica na tamoksifenu kao rutinska pretraga.
Načelno, premenopauzalnim bolesnicama se propisuje tamoksifen, često se nastavljaju menstruacije i potpuno je nebitno koliko je endometrij debeo.
Kod postmenopauzalnih bolesnica, bilo da je menopauza nastala prirodno s obzirom na dob ili je privremena i uzrokovana LHRH agonistom, kao što je kod Vas slučaj, u pravilu se propisuju inhibitori aromataze.
S obzirom da Vas Vaš liječnik upućuje na ginekološke preglede i traži debljinu endometrija, najbolje je da ga pitate što mu ta vrijednost znači i planira li mijenjati terapijski pristup ovisno o nalazu pretrage.