Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor dojke


Autor Poruka

Sanja

10.04.2006. 23:29

Štovani!
Nisam sigurna da li cu imati dovoljno podataka za potpuno pitanje. Naime rijec je o tumoru CA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE I.SIN.
*T1,N1,Mx,Gr3
*velicina- 1.5-1.8
*Pr+,Rr+,Her2-
Taj tumor je odstranjen (odstranjeni su i limfni cvorovi ispod lijevog pazuha jer se tumor prosirio i na to područje), pacijentica je primala kemoterapiju, zracenje te su joj odstranjeni jajnici i jajovodi.
Nakon što je sve obavljeno i cijeli postupak bio zavrsen lijecnici su pronasli novi tumor u istoj (lijevoj)dojci promjera 1.2 te odstranili cijelu dojku s okolnim tkivom. Sluzbeno su rekli da je to novonastali tumor (iako literatura govori da tumoru treba 5-8 godina da narste do velicine 1cm) te propisali lijecenje Taxolom. Koje je Vaše stručno mišljenje u ovom slučaju i da li je ovdje zapravo riječ o propustu liječnika. Kakva bi bila Vaša stručna procjena potencijalnog izlijčenja pacijentice u ovom slucaju. Puno hvala!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.04.2006. 23:40

Pojava novog tumora u istoj dojci u kojoj je jedan tumor već liječen dosta je česta. Tumor u dojci obično raste 5-8 godina do veličime 1 cm, a to je granica detektabilnosti. U trenutku kada je ustanovljen prvi tumor ovaj drugi je vjerojatno bio tako mali da nije bio vidljiv konvencionalnim dijagnostičkim sredstvima (mamografija i ultrazvuk). Prema tome, ne radi se o liječničkoj pogrešci. Bolesnica je ispravno liječena i sadašnje liječenje Taxol-om, također je ispravan postupak.