Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tvorba u dojci


Autor Poruka

Ivana1971

16.02.2019. 11:40

Na ultrazvučnom pregledu dr je našla tvorbu u desnoj dojci, citiram "u desnoj dojci na 11 sati ca 2-3 cm od mamile ovalna hipoehogena tvorba lagano miješane ehogenosti 11x6 mm, glatkih rubova s oštrijom hiperehogenom zonom u centru (kalcifikat?). Dorzalno pojačanje eho odjeka."

Sve drugo je ok.

Sama nisam ništa napipala. Dr je spomenula da, koliko vidi doplerom, nema krvnih žila i da ona misli da to nije karcinom, ali da trebam napraviti mamografiju, što sam već zakazala.

Imam 48 godina, koristim Mirenu i jajnici su mi još uvijek aktivni. Zadnju kontrolu dojki ultrazvukom i mamografijom napravila sam prije 7-8 godina, uvijek je sve bilo u redu. Iskreno, umirem od straha da imam tumor dojke.

Pitanja: može li mamografija dati odgovor radi li se o malignoj tvorbi ili je isključiti? Je li možda bolje da odem na MRI dojke? Je li potrebna biopsija?

Katarina Antunac, dr. med.

21.02.2019. 16:25

Poštovana,
napravite preporučenu mamografiju pa će liječnik lakše moći donijeti odluku hoče li biti potrebna citopunkcija/biopsija ili će se promjena dalje pratiti. Također će se, ovisno o nalazu mamografije, moći donijeti odluka treba li učiniti MR dojki

Ivana1971

22.02.2019. 15:10

Hvala Vam na odgovoru!

Na mamogramu se ne vidi ništa, ali ako sam dobro razumjela, to je zato što su moje dojke jako fibrozne i tkivo je gusto pa se promjene teže uočavaju.

Nakon ponovljenog ultrazvuka, prva pretpostavka bila je da se radi o fibroadenomu. To je možda malo neočekivano s obzirom da 2011. (kada sam radila prvi ultrazvuk dojki u životu) ništa slično nije bilo vidljivo. Tada sam imala 40 godina, sad imam 48. 2011. sam napravila i prvi mamogram, tada nitko nije komentirao gustoću tkiva, ali uočen je jedan kalcifikat u drugoj dojci koji se i sada jasno vidi. Radiolog je spomenuo MRI, a možda ipak odmah biopsiju. Ne zbog hitnosti, nego da se razriješi dilema. Zatim je pozvao kolegu koji je napravio još jedan ultrazvuk i koji je rekao da se ne radi o fibroadenomu (mislim da je koristio i color doppler) i njegova dijagnoza je adenozni čvor.
Odlučio je da ne treba raditi biopsiju i savjetovao mi da napravim MRI, ali tek za 12 mjeseci.

Nadam se da je u pravu, iako se i dalje pitam što ako...

U svakomo slučaju, hvala Vam na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

28.02.2019. 13:45

Poštovana,
moramo uvažiti mišljenja svih uključenih radiologa kao i kliničara koji Vas upućuje na pretrage te ih može najbolje interpretirati.
Vama u međuvremenu ostaje samopregled dojki te javljanje liječniku i ranije ukoliko primijetite nekakve promjene