Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Transfuzije ili EPREX?


Autor Poruka

Tatjana

04.11.2001. 21:44

Štovani,

molim odgovor na dva pitanja:

Majka mi je odnedavno pacijent na dijalizi, a zbog teške anemije povremeno prima i transfuzije. Zanimalo bi me - s obzirom na to da stalno čitam kako su konstantne transfuzije štetne - bi li humani eritropoetin (kojeg uvijek preporučuju inozemni nefrolozi s kojima sam u kontaktu) poboljšao njezino opće stanje i kolika je razlika u učinkovitosti oba postupka? (Primjećujem da su liječnici u bolnici izrazite pristalice transfuzija, pretpostavljam zbog troškova..)
Drugo pitanje: Koliko vidim, na ovim se stranicama još ne može dobiti odgovor flebologa ili vaskularnog kirurga, pa molim savjet što se može učiniti kod izrazite krhkosti vena koja onemogućava dijalizu preko shunta na ruci (preparati za jačanje?) Što se još može učiniti osim ponovne subclavie na vratu??

Unaprijed zahvalna

Tatjana

Dr Ivo Radman

10.11.2001. 23:12

Primjena eritropoetina u bolesnika na dijalizi u svrhu liječenja anemije priznata je indikacija od strane HZZO te i Vaša majka ima pravo na taj lijek. Transfuzije eritrocita opravdana je samo u slučaju akutnog gubitka krvi s posljedičnim padom Hb ispod 60 g/L.