Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pomoc...


Autor Poruka

Mirjana

21.01.2005. 00:15

Postovani!
Imam mladju sestru od 11 godina, pre tri godine ustanovljeno joj je obolenje bubrega sa dijagnozom Nefrotski sindrom, glomerulosclerosis focalis segmentalis. Molim vas za nesto vise informacija o toj bolesti, mogucnostima izlecenja, posledicama...
Informacije do kojih sam pokusala doci o Nefrotskom sindromu su veoma oskudne,zato vas molim da mi pomognete sa objasnjenjem o ovoj bolesti kao i vasim misljenjem o njenom trenutnom stanju na osnovu podataka sa njene poslednje kontrole: TA 100/70 mm Hg, urin: s=1020, belancevine 10g/1,sediment normalan, proteini 62, albumini 40g/1, holesterol 5,97, TG 1,93, glikemija, urea, Cr., transaminaze, elekroliti seruma normalni. Proteinurija 833 mg/24h. Nivo ciklosporina u krvi 65,2ng/ml. Lekove koje pije su: Neoral 2x1ml, pronizon 20mg/48h, enalapril 5+0+2,5mg. Da li lekove mora unositi svakodnevno u istim casovima.
Takodje me zanima da li je tacno da moze jesti svu hranu normalno, naravno u umerenim kolicinama. I da li je neophodan unos velike doze tecnosti.
Ako mi ne mozete dati odgovore na ova pitanja, molim vas da me uputite na odgovarajucu literaturu. Jer devojcica je mala, majka nam je umrla pre dve godine zato se jako brinem da njeno zdravstveno stanje bude normalizovano, a ne mogu doci do informacija o njenoj bolesti kako bi mogla vrsiti bolji nadzor nad njom.
Nadam se da cete mi pomoci, unapred zahvalna...

Prof. dr. sc. Petar Kes

29.01.2005. 22:22

Draga Mirjana,

Vaša sestra boluje od fokalne segmentalne glomeruloskleroze – to je dijagnoza koja se postavlja nakon histološkog pregleda tkiva bubrega dobivenog biopsijom – dakle prvenstveno označava promjene na bubrežnom tkivu vidljive mikroskopom. podloga bolesti je imunološka.Bolest se većinom klinički očituje kao nefrotski sindrom –dakle, zbog oštećenog bubrežnog tkiva kroz bubreg se gube bjelančevine ( proteinurija) , crvene krvne stanice ( hematurija), a zbog manjka proteina u organizmu djeca su izrazito sklona edemima, zatim infekcijama, promjenama tlaka, trombozama, visokim masnoćama u krvi, umorna su, bez živosti, slabog apetita, blijeda, uglavnom se odmaraju ili leže u krevetu, a vremenom smanjuju i volumen mokrenja.
Ovisno o tijeku bolesti i odgovoru na kortikosteroide ( koje Vaša sestra dobiva) mogu se podijeliti u 3 skupine. Prvu skupinu čine mlađa, najčešće muška djeca koja odgovaraju na terapiju i NE razvijaju bubržno zatajenje. U drugoj skupini su obično starija, češće ženska djeca koja ne odgovaraju dobro na terapiju, a u 3. su ona koja samo ispočetka odgovore na terapiju, a kasnije postanu na nju rezistentna..U skupini koja dobro ne odgovara na kortikoidnu terapiju uključuju se i citostatici ( Vaša ih sestra dobiva – ciklosporin)
Ostala terapija uključuje ograničen unos soli( kod visokog tlaka), infuzije albumina ( kod niskih proteina), diuretike ( da održe volumen mokrenja), kortikoide i enalapril ( kako bi se smanjio gubitak proteina bubrezima), a kod onih koji ne reagiraju na kortikoide u obzir dolazi i već spomenuta citostatska terapija ( ciklosporin, mikofenolat mofetil). 50% bolesnika s kortikoid rezistentnim oblikom razvija bubrežno zatajenje u roku 5 do 10 godina, a bolest se nažalost može ponoviti i u transplantiranom bubregu.
Kontrole nefrologa, praćenje i liječenje moraju biti redoviti i trajni za svaku skupinu djece koju smo naveli, pa tako i za Vašu sestru.

Uvidom u sestrine nalaze njezino je stanje stabilno . Ona uz relativno visoku proteinuriju dobro održava bjelančevine (albumine) u serumu, masnoće su blago povišene, a kontrola šećera uredna. Kreatinin i ureja također su normalni
Terapiju treba unositi ( pogotovo ciklosporin) redovito i u isto vrijeme .
Što se tiče unosa soli i vode – to ovisi o volumenu mokrenja kao i o tlaku – koliko vidimo iz nalaza tlak je normalan do nizak ( 100/70) te su još dozvoljene umjerene količine soli, a piti može koliko mokri. Te se preporuke mogu promijeniti ovisno o stanju i novim nalazima Vaše sestre ( ograničiti unost soli i vode npr.)
Relevantne informacije o nefrotskom sindromu i FSGS možete naći na internetu, nekim od standardnih pretraživača (Google npr).
Ukoliko još možemo pomoći svojim odgovorima, slobodno nam se obratite.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr.sc. Petar Kes, internista i nefrolog,
Mr. sc. dr. Đ. Šešo Šimić, pedijatar

Mirjana

01.02.2005. 15:50

Veoma sam vam zahvalna na datim informacijama i misljenju o bolesti moje sestre...
Vi ste naveli da decu obolelu od te bolesti prati umor, bledilo, otoci...Moja sestra je, naprotiv, izuzetno zivahno dete, i nema cak ni otoke, sto je izrazito za bubrezne bolesnike. Ona se normalno razvija, jedino sto me brine, jeste cesto krvarenje iz nosa. Da li to ima veze sa njenom bolescu?
Zanimaju me sanse njenog izlecenja i vremenski period u kome bi to bilo ostvareno. Da li postoji mogucnost da se njen organizam izbori sa bolescu u pubertetu?
Takodje imam pitanje u vezi vakcinisanja, tacnije da li je vakcina protiv gripa za nju pozeljna ili moze da joj steti ( zbog lekova koje unosi). Unapred se zahvaljujem i srdacno vas pozdravljam...

Mirjana