Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moraju li otkazati bubrezi?


Autor Poruka

Nevenka

18.11.2005. 11:21

Imam 33 godine i već desetak godina u nalazima povisene eritrocite u mokraci (variraju od 10-2o pa sve do "masa"blunk. Tek me prije par mjeseci lijecnica prvi put poslala kod nefrologa koji je posumnjao na IgA nefropatiju odnosno fokalni glomerulonefritis. Ucinjenim pretragama nema otklona u drugim vrijednostima ili simptomima (nema proteina, kreatinin u krvi nizak, klirens kr. 96ml/min, UZV bubrega u redu). Međutim, eritrociti su 100% dizmorifični i nakon epizode od 15-20 eritrociti u idućem nalazu skoče na 300. Nalaz cistoskopije mjehura pokazao je znakove kronične upale. Biopsiju bubrega još nisam napravila buduci sam se informirala da se nalazi biopsije uvijek podudaraju s klinickom slikom i visinom eritrocita i proteina, a u fazi u kojoj se sad nalzim ne provodi se nikakva terapija pa se nisam htjela prerano izlagati biopsiji.
Mene zanima je li nuzno da svi slucajevi IgaA nefropatije nuzno zavrse renalnom insuficijencijom i moze li se pretpostaviti, s obzirom na sadasnji spori tijek bolesti, da ce se takav tijek i nastaviti ili mi se vec sutra moze dogoditi progresivan razvoj glomerulonefritisa i otkazivanje bubrega.
Napominjem da sam godinama imala gnojne upale krajnika, prije nekoliko mjeseci sam ih operirala. Molim da mi kazete postoje li kakvi lijekovi koji u najranijoj fazi mogu djelovati na bolest, bez cekanja terapije citostaticima ili kortikosteroidima.
U literautiru sam nasla samo da upalu glomerula smiruje riblje ulje, samo nisam razumjela u kojoj kolicini. Najljepse zahvaljujem

prof.dr.sc. Petar Kes

29.12.2005. 12:08

Poštovana, dijagnozu IgA nefropatije postavlja se na temelju nalaza biopsije bubrega (koju se danas izvodi pod kontrolom UZV - rutinski i uz minimalnu mogućnost komplikacija). Sve ostalo su samo pretpostavke - na njima se ne temelji liječenje. S poštovanjem prof.dr.Petar Kes