Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Atrofija parenhima mozga


Autor Poruka

Icecream

24.09.2013. 14:25

Poštovani, imam 41 godinu i već deset godina se liječim od hiperprolaktinemije kod endokrinologa u KBC Osijek te stoga redovno skoro svake godine radim MR hipofize. Prve tri godine liječenja na snimkama je bio vidljiv prolaktinom međutim poslije toga on više nije bio vidljiv, nalazi su u potpunosti bili uredni pa se pretpostavilo da je terapija imala učinka i da je on nestao pogotovo što se i prolaktin snizio. Međutim u posljednje dvije godine prolaktin mi je počeo lagano rasti, ne puno ali prešao je gornju granicu a snimci hipofize su i dalje bili uredni pa je doktorica posumnjala da ipak i dalje imam prolaktinom ali koji možda nije moguće vidjeti na MR aparatu od 1,5T pa me je poslala da uradim MR na jačem aparatu od 3T u Poliklinici Neuron u Zagrebu. I stvarno snimci su pokazali postojanje prolaktinoma ali to nije sve, otkrivena mi je i umjerena atrofija parenhima mozga što nije bilo vidljivo na prijašnjim snimkama. Možete li mi objasniti što ova umjerena atrofija znači i da li je to možda moglo nastati kao posljedica hiperprolaktinemije i adenoma hipofize? Napominjem da se još liječim i od Hashimoto tireoiditisa i anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Inače nisam imala nikakvih povreda glave a nedavno sam i prekontrolirala vitamin B12 i on je u redu (pronašla sam da i njegov nedostatak može uzrokovati atrofiju). Inače u posljednje vrijeme imam određenih tegoba koje sam ja pripisivala umoru i stresu, ali sad se bojim da to nije ipak možda zbog atrofije. U početku je to bila samo zaboravljivost, loše pamćenje, vremenom se to pogoršalo i jednostavno ne mogu više ništa da zapamtim, nekad se znam i totalno pogubiti, ne znam gdje sam, a pojavili su se i povremeni problemi sa izgovorom riječi, teško pronalazim riječi kad govorim, ne mogu se sjetiti kako se neke stvari zovu, a neke riječi i pogrešno, iskrivljeno izgovaram. A evo i potpunog opisa MR nalaza: Na kontrolnom MR pregledu hipotalamo-hipofiznog područja koji se učini prije i nakon primjene kontrasta nalazi se primjeren smještaj i veličina adeno i neurohipofize. Na postkontrastnim presjecima se u anteriornom lijevom dijelu adenohipofize nalazi zona diskretno slabije imbibicije promjera oko 3 mm koja može odgovarati ranije opisivanom prolaktinomu. Infudibulum je primjerenog smještaja i veličine. Primjerena je morfologija optičke hijazme i hipotalamičkog područja. Na aksijalnim T2 i sagitalnim T1 presjecima kroz parenhim mozga nalazi se umjerena atrofija parenhima mozga na konveksitetu hemisfera u fronto-parijetalnom području. Centrikularni sustav je medioponiran, bez znakova hidrocefalusa. Ne nalazi se znakova svježe ishemije i hemoragije.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

29.10.2013. 14:05

Zbog nalaza umjerene atrofije ne morate se zabrinjavati. Ona ne predstavlja bez određenih kliničkih simptoma nikakav relevantan nalaz.
Istina je da treba voditi računa o vitaminu B 12, jer on može izazvati različite kliničke simptome.