Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


čudno ponašanje


Autor Poruka

frulica

23.07.2013. 09:35

Poštovana,
moja majka je prije mjesec dana hospitalizirana zbog pojave TIA. Liječnik je prilikom pregleda (CT, Ultrazvuk, RTG srca i pluća...) ustanovio hidrocefalus. Po njegovim riječima ova dijagnoza je postavljena "slučajno" jer moja majka nema simptome koji odgovaraju ovoj dijagnozi. Ono što mene više brine je njezino ponašanje. Vrlo često osjeća ljtnju (uglavnom na mene) zbog događaja koji su se desili davno prije ili se uopće nisu desli nego ih je ona krivo protumačila. Ovakvo ponašanje traje 2-3 dana. Nemoguće je s njom normalno razgovarati, želi se samo svađati. Razgovor koji bi eventualno vodile nema smisla, izgleda mi kao da se gubi. Rečenice izgovara smisleno, ali nemaju veze jedna s drugom. Kada ovo stanje prođe, ona o tome ne želi razgovarati, ali mi se čini da se toga ni ne sjeća, samo govori da se osjeća izmučeno i umorno. U početku (oko god dana traje ovo stanje) su se takvi "ispadi" događali dosta rijetko. Zadnjih mjeseci je to uvijek jednom mjesečno. Nisam praznovjerna, ali sam slučajno primjetila da to ima veze s punim mjesecom. Što je uzrok ovakvom stanju i kako se može "popraviti"? Ima li to veze s TIA-ma, hidrocefalusom ili su to samo staračke bubice (79 godina)? Na koji način se ja trebam ponašati?

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

28.11.2013. 13:50

Teško je odgovoriti na ovo pitanje jer epizode koje opisujete u majke a koje traju par dana mogu imati različite uzroke. To može biti vezano i uz liječenje te je važno znati da li majka uzima lijekove i koje lijekove uzima,. Nadam se da obzirom na TIA ataku uzima salicilate (Andol ili Cardiopirin od 100 mg ili Aspirin protect u istoj dozi). Da li je Vaša majka zaboravna za svježe događaje. Ima li povišen krvni tlak ili dijabetes Da li je ranije tijekom života pokazivala agresivnost u ponašanju.

Smatram da je mora pogledati detaljno neurolog da bi mogao utvrditi o čemu se radi. Često je potrebno učiniti MR mozga da se utvrdi stupanj ev mikrocirkulacijskih promjena, i stanje trofike moždanog parenhima posebno čeonog režnja i hipokampalnih regija mozga od kojjih se neke teško mogu evaluirati CT-om , a također važan je podatak o kardijalnom statusu i protoku krvnim žilama koje prehranjuju mozak,i EEG-u jer su sve to parametri koji mogu utjecati na navedeno ponašanje