Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cephalea dysrrythmica - EEG nalaz


Autor Poruka

just me

30.03.2007. 12:45

Postovani,

javljam se zbog problema s mojim EEG nalazom, koji je po dg.: difuzno paroksizmalno dizritmicki promijenjen.
Kako je meni laicki objasnjeno, dogadja se ista stvar ko sto se srcu dogadja kada ima aritmiju.
Ako krenem s pricom otpocetka, onda je to iz 2002. kada sam imala prometnu nesrecu s udarcem odozada, trzajnu ozljedu s potresom mozga. Od tada su glavobolje postajale ucestalije, gotovo svakodnevne. MR mozga uredan. Moj je neurolog pratio stanje nesto vise od godine i pol od te nesrece, al kako EEG nije dolazio u normalu, a ni glavobolje nisu prestajale, odlucio krenuti s Rivotrilom, pola tablete ujutro, pola navecer. No, ja sam ih uzimala nekih mjesec dana kada sam zatrudnila i prestala. EEG je i nakon tog perioda bio nesto bolji.
Sada je proslo dvije i pol godine od poroda, znaci 3 godine od pocetka trudnoce, i prije nekoliko mjeseci sam osjetila potrebu ponovno se javiti neurologu zbog ucestalijih glavobolja, koje nisu postojale niti tijekom trudnoce niti tijekom prvih dvije godine od poroda. U tom se periodu (dakle zadnjih nekoliko mjeseci) povecao moj dozivljaj stresa na poslu, nezadovoljstvo, a neuropsiholog, nakon obrade, iznosi nalaz kako nema nikakve patologije, osim anksioznosti.
E, sada, javljam se ovdje ne zato sto ne vjerujem svojem neurologu, dapace, u njega imam jako puno povjerenja, ali bih rado dobila jos jedno misljenje o svemu.
Naime, receno mi je kako nelijeceni takav nalaz EEG-a moze jednog dana dovesti do gubitka svijesti, prakticki do epileptickog napada.
U obitelji nitko nije imao epilepsiju, nisam imala grcenje kao malena, mama ima glavobolje, no njezin je EEG uredan.
Htjela bih samo cuti kako je to ipak izljecivo.
Takodjer, koliko je velika mogucnost da je to posljedica prometne nesrece?
Koliko je takav nalaz opasan?

Zahvaljujem na odogovoru!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

22.04.2007. 21:30

Poštovana,
postoji određeni broj ljudi kojima EEG nalaz nikada nije uredan. Takav se promijenjen nalaz obično zabilježi slučajno. Neurolozi imaju praksu da ne liječe promijenjene nalaze EEG-a nego samog bolesnika s njegovim tegobama.
Moguće je da se u vašem slučaju radi o promijenjenom EEG-u koji je posljedica prometne nezgode koju ste doživjeli, a moguće je i da je taj nalaz slučajan. Važno je naglasiti da ovakav nalaz još uvijek ne potvrđuje dijagnozu epilepsije.
Vaše glavobolje prije poroda najvjerojatnije su bile povezane s mehanizmom udarca u glavu, dok su sada najvjerojatnije posljedica preopterećenja na poslu.
Ipak, za točno drugo mišljenje potrebno je otići na drugi pregled kako biste obavili neurološki pregled. Možete se obratiti u jednu od Ambulanti za glavobolju u nekoj od naših neuroloških Klinika u Zagrebu (KB Sestre milosrdnice ili KBC Zagreb).
Pozdrav

just me

16.05.2007. 15:45

Postovana doktorice, zahvaljujem na odgovoru.

Razmislit cu o odlasku u jednu od Ambulanata koje ste mi preporucili.

Jako me tjesi cinjenica kako mnogi imaju promijenjeni EEG nalaz, a bez nekih posljedica.

Htjela bih samo napisati kakvo je stanje nakon 50 dana - dakle 1 postrosene bocice Rivotrila.

Glavobolje su potpuno nestale.
Uzimanje Rivotrila cak i u tako malim dozama kao sto su moje (pola prijepodne, pola popodne) mi je prvih nekoliko dana uzrokovalo velike tegobe, u smislu osamucenosti, pospanosti, gotovo iscrpljenosti.
Dosta sam dugo osjecala neku promjenu (kao usporenost) nakon sto bih popila pola tabletice.
Sad je vec bolje.

Kontrolni EEG je bolji, pokazuje da nemam glavobolja. "Siljci" (kako ih ja nazivam) na EEG-u se javljaju samo onda kada sam iscrpljena dubokim disanjem i kod lampe koja svjetli. To pokazuje kako je moje dozivljavanje stresnih situacija prejako i da bih tu trebala poraditi na sebi.
Stvar je u tome da mi cak i jako male stvari znaju uzrokovati stres na dnevnoj bazi, bilo na poslu i kuci, iako sam svjesna da su nevazne stvari. I kad se dosta toga nakupi, pritisak se seli u glavu i nastaju glavobolje.

Ukoliko biste mi imali jos sta dodatnog za predloziti, bila bih zahvalna.

Postovanje.