Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Coma cerebrale


Autor Poruka

janeva

10.12.2007. 17:25

Postovani
Moja mama je u komi vec 2 godine sa dijagnozom Coma cerebrale.Do ovo stanje je doslo pri voved u anestezii radi nemogucnost intubirati se, nastao je bronhospazam sa pad na saturacii, bradikardii, i pad tenzije.Pacijentka je bila na program za elektivnu hirurgiju (cholecystectomia).Pacijentka se hrani preku gastricna sonda ajedine lekarstva koje dobije su Fraxiparin (Cleksane) i Tagretol.Dal postoje neki druge lekarstva koj bi pridoneli za promenu njeno stanje?
Unapred vam hvala

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:15

Poštovani,
koma je stanje produljene nesvijesti koje se odlikuje nedostatkom budnosti i odsutnošću svijesti. Produžena koma vodi u trajno vegetativno stanje koje ljude s teškim ozljedama mozga može dugotrajno održavati na životu uz pomoć složenih strojeva i pomagala. Stanje svijesti pacijenata u komi ili trajnom vegetativnom stanju uključuje različite stupnjeve, poput minimalnog stanja svijesti ili pak stanja zaključanosti u kojemu pacijent posjeduje razine misaonih sposobnosti, ali su mu mogućnosti komunikacije s okolinom znatno smanjene ili posve izostale. Osim navedene terapije, potrebna je i neurološka i internistička kontrola te trajna higijenska skrb o bolesniku. Oporavak pacijenata u komi uvelike ovisi o tehničkoj opremljenosti bolnice, stručnosti liječnika i medicinskog osoblja, ali i o brizi obitelji. Hoće li se pacijent potpuno oporaviti, ovisi o tome što je uzrokovalo komu ali i o njegovu općenitom zdravstvenom stanju.