Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Multipla skleroza


Autor Poruka

Cura

30.11.2007. 19:25

Molim vas za savjet da mi kažete šta znači dijagnoza Triparesis spastica.
Naime prije dva mjeseca sam osjetila trnjenje u ruci , kao i u polovini lica. Obratila sam se svom lječniku koji mi je savjetovao da uradim MR kraniuma. To sam i uradila u Zagrebu i zaključak je ovakav: MR mozga i cervikalne kralježnice pokazuju nekoliko demijelizacijskih lezija obostrano frontalno i lijevo okcipitalno otvorene etilogije. Preporuča se kompletna neurološka obrada (analiza likvora). Poslije toga sam upućena u Klinički centar Sarajevo gdje su mi radili nalaz likvora : likvor bistar , bezbojan, pod običnim pritiskom Status likvora - glukoza:3,4, proteini 0,3, hloriti 122, let nema. Elektroforeza proteina u likvoru:prealbumini 0,04, albumini 0,67, globulini 0,33, A/G2,03, alfa i globulini 0,02, alfa 2 globulini:0,04, beta globulini 0,13, gama globulini 0,09, IgG 23,2. kao i neke druge nalaze koji su u granicama normale, sem nalaza Herpes simplex koji je IgG 1:15334, IgM 0,304. Preporučen mi je kontrolni nalaz koji sam uradila ali mi još nisu gotovi nalazi. Otpuštena sam iz bolnice sa gore navedenom dijagnozom , odnosno otpuštena sam sindromski uz potrebu daljeg neurološkog praćenja. Nije mi rađen kalorizacijski tes jer je aparat u kvaru kao i TCD. Za terapiju su mi predloženi B vitamin, C vitamin, E vitamin , Međutim meni ni nakon evo mjesec dana kako sam otpuštena nije bolje, naprotiv sada mi još više trnu ruke , odnosno šake posebno ujutro , još uvijek mi je utrnuta polovina donje usne kao i jezika (već dva mjeseca). Stalno osjećam umor, teške su mi noge, često padam u depresije . Molim vas da mi odgovorite da li je moguće i gdje utvrditi tačnu dijagnozu, odnosno utvrditi da li ja zaista bolujem od multiplaskleroze. Pozdrav

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:15

Poštovana,
učinili ste gotovo komplentnu neuroradiološku obradu za utvrđivanje demijelinizacijskih bolesti u koje se ubraja i multipla skleroza. Potrebno bi bilo ponoviti MR mozga i vratne kralježnice s kontrastom kako bi se utvrdila aktivnost opisanih demijelinizacijskih lezija koje upućuju na navedenu dijagnozu. Također, potrebno je ponoviti i nalaz likvora za utvrđivanje propusnosti krvno-moždane barijere i oligoklonalnih protutijela. Prema onome što ste opisali, vaši liječnici su se odlučili na simptomatsku terapiju koja osim navedene uključuje i lijekove za opuštanje mišića kao što je Lioresal. Ukoliko se vaše zdravstveno stanje pogoršava, potrebna je ponovna hospitalizacija uz eventualnu primjenu tzv. pulsne terapije tj. primjene kortikosteroida koji ublažavaju navedene tegobe.