Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


EEG Migrena?


Autor Poruka

migrena24

23.10.2007. 19:10

Poštovani
Kao posljedica nagle i velike boli u oku i glavi rađen mi je TCD krvnih žila koji je pokazivao naznake vazospazma, također EEG nalaz glasi:
osnovna eeg aktivnost je niževoltažni alfa ritam frekvencije 11-12 Hz. Povremeno se kao subdominantnu aktivnost iznad sljepoočnih regija interponiraju sporiji valovi u theta frekvenciji. Nema uvjerljivih asimetrija. Reakcija blokiranja dobro je istražena. Tijekom HV nema promjena. Graničan EEG nalaz.
Inače čekam rezultate CT mozga koji če moći detaljnije reći o mom problemu, no zaintrigirali su me theta valovi iznad sljepoočnih regija. Što to može značiti neovisno o migreni i ostalim problemima?
Hvala

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:25

Poštovani,
razlikujemo delta, theta, alpha, beta i gama moždane valove. Delta valovi (0.1Hz - 4Hz) su karakteristicni su za spavanje bez sna. Theta valovi (4Hz do 8Hz) se pojavljuju npr. kod budnog sanjarenja ili kada obavljamo istrenirane, automatizirane poslove, a neka istraživanja pokazuju da se pojavljuju i tijekom kreativnih aktivnosti. Alpha valovi (8Hz do 13Hz) su karakteristični su za budno, ali opušteno stanje. Beta valovi (13Hz do 40Hz)se pojavljuju kada je mozak aktivno uključen u mentalne aktivnosti. Gama valovi (iznad 40Hz) se istražuju tek od nedavno. Ovi valovi se javljaju prilikom visokih razina obrade informacija. Vaš nalaz EEG-a je granično promijenjen, što nije rijedak slučaj kod tzv. dizritmičnih glavobolja te može biti posljedica promjena u intrakranijskoj cirkulaciji na što ukazuje i nalaz TCD-a.

06.05.2008. 09:55

Poštovana,

Imam 23 godine, unazad godinu dana mi se povremeno koče prsti od ruke, s nemogućnošću njihovih micanja neko vrijeme. Najčešće se to dešava prilikom mirnog sjedenja. Prije 7,8 godina imala sam potres mozga.
Radila sam emg na tetaniu i nalaz je uredan, također sam radila i emng nalaz on je također uredan. Neko vrijeme sam i vadila krv da ustanovimo razinu kalcija, magnezija i fosfora u krvi. Svi su nalazi uredni osim što na jednom kalcij 2.10 a granica je 2.15. Snimala sam i ct mozga koji je u redu. Najzadnji nalaz koji sam radila je eeg a on glasi ovako:
Osnovna eeg aktivnost je niževoltažni alfa ritam frekvencije 11-12 hz. Povremeno se kao subdominantna aktivnost iznad sljepoočnih regija interponiraju sporiji valovi u theta frekvenciji. Nema uvjerljivih asimetrija. Reakcija blokiranja dobro je izražena. Tijekom hv nema promjena. Graničan eeg nalaz.
Molim Vas, ako možete da mi objasnite eeg nalaz i šta vi kažete na ovo sve?!
Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

10.06.2008. 16:30

Poštovana,
Kako sada opisujete nalaze, čini se da u EEG nalazu nije odgovor na smetnje koje imate s prstima. Trnce u prstima može uzrokovati između ostalog i problematična kralješnica. Savjetujem Vam da se obratite svom liječniku ili neurologu koji će sagledati sve vaše nalaze kao cjelinu te Vam dati potpuniji odgovor na vaša pitanja. Do tada redovito vježbajte, pazite na tjelesnu težinu, pravilno se hranite i dovoljno odmarajte.