Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


epilepsija


Autor Poruka

Damir

28.10.2001. 21:42

Imam kčer od 12 g. kojoj je prije mjesec dana dijagnosticirana epilepsija
apsans.Doktor joj je prepisao lijek Diprozin.
Molim vas da mi kažete nešto o toj bolesti,da li je izliječiva, koliko traje liječenje i što možemo očekivati kod te bolesti.Negdje sam pročitao da lijek ima i neke loše učinke.koji su?

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

29.10.2001. 20:42

Absans je naziv za jednu vrstu malih napada epilepsije (petit mal) koju karakteriziraju kratki napadaji s gubitkom svijesti od nekoliko sekundi do nekoliko desetaka sekundi kada izgled akao da je bolesnik "odsutan". Bolesnik naprasno prekine svoju aktivnost koju može nastaviti nakon napada. Napadi se javljaju uglavnom u djece, često nekoliko put dnevno najčešće dijete mirno sjedi. U terapiji se primjenjuje lijek koji navodite (aktivni sastojak je valproat, tj. valproična kiselina). Kao i svaki drugi lijek i ovaj može imati nuspojave, a najčešće su mučnina, povraćanje, osjećaj umora, glavobolja i prolazna pospanost. Lijek treba uzimati prema preporukama neurologa odnosno pedijatra (neuropedijatra) i ići na redovite kontrolne preglede. Tijekom puberteta napadi se mogu prorijediti, a u određenog broja bolesnika i nestati.

dario

17.01.2002. 19:45

Molim vas da mi pojasnite dijagnozu EPILEPSIA 640.uz
propisane lijekove tegretol 400 3x1,diprozin 300 1,2,1.Na koji
način da pomognem svojoj supruzi u trenutku napada i da li postoji
nada da napadi prestanu tj. da se izlječi.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

24.01.2002. 09:54

Epilepsija (padavica) je bolest koju karakterizira pojavljivanje napadaja koji mogu biti povezani s poremećajima svijesti, motornim (grčevi), osjetnim (njuh, vid, sluh) i/ili psihičkim promjenama. Lijekovi koje navodite primijenjuju se u liječenju bolesnika koji boluju od epilepsije, a doze koje ste naveli su uobičajene. Većina napadaja traju relativno kratko i sami po sebi prestaju nakon nekoliko minuta. U trenutku samog napadaja potrebno je osigurati da se bolesnika postavi u sigurnu okolinu kako se ne bi ozlijedio (ukloniti iz blizine bolesnika sve predmete koji bi ga tijekom napadaja mogli ozlijediti), osigurati prohodnost dišnih puteva (ako je ikako moguće postaviti bolesnika u bočni položaj) i zatražiti stručnu medicinsku pomoć. Dobro je zabilježiti točno vrijeme početka i kraja napadaja i pričekati na mjestu događaja dok bolesnik u potpunosti ne dođe svijesti. Redovitim uzimanjem propisanih lijekova broj i težina napadaja se značajno smanjuju.
Broj koji ste naveli (640) vjerovatno se odnosi na šifru epilepsije prema Međunarodnoj reviziji bolesti (G40).