Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ledja


Autor Poruka

Tim

07.07.2001. 22:01

Dakle, počelo je stravičnim bolovima u ledjima koji su se spuštali do vrhova prstiju lijeve noge, nakon 10 injekcija ketonala(ili ketanola ne znam točno) bolova nema ostalo je lagano trnjenje lijeve noge sa najvećim žarištem u prstima lijeve noge. Nakon obavljenog CTa dijagnoza je sljedeća: "Kod CT L-S kralješnice na presjecima kroz i.v. prostor L4-L5 nađe se dorzolateralna lijevostrana proturzija diska sa suženjem recesusa i kompresijom radiksa. Nema vidljivih degenerativnih promjena diska i malih zglobova. Na presjecima kroz i.v. prostor L5-S1 vidi se dorzomedijalna proturzija diska sa kompresijom kaude ekvine. Protrudirani disk je kalcificiran. Disk i mali zglobovi pokazuju početne degenerativne promjene." Budući da imam 24 god zanima me kakve posljedice mogu očekivati u budućnosti, a kako niisam bio u vojsci imam li šanse za trajnu odgodu ili samo poštedu? Unaprijed hvala!

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

30.07.2001. 15:19

Prema dostupnim podacima kod Vas se radi o lumboishialgičnim tegobama, a obradom je ustanovljeno uz blaže degenerativne promjene diska i malih zglobova, protruzija diska u dva nivoa; na nivou L4-L5 dorzolateralna lijevostrana protruzija diska sa suženjem recesusa i kompresijom radiksa, te na nivou L5-S1 dorzomedijalna protruzija diska sa kompresijom kaude ekvine. Obzirom na navedeni nalaz preporučila bih Vam svakako pregled i mišljenje neurokirurga sa uvidom u CT slike te konzultaciju fizijatra. Neurokirurg će ocijeniti da li dolazi u obzir operativni zahvat, a fizijatar će Vam preporučiti adekvatnu fizikalnu terapiju. Sa strane neurologa bilo bi uputno učiniti još EMNG nogu kako bi se ocjenilo postojeće oštećenje živaca i mišića. O eventualnoj trajnoj odgodi ili poštedi od služenja vojnog roka procjenu će dati nakon pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju nadležna vojna komisija.