Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


meta na mozgu


Autor Poruka

damir

27.07.2002. 09:51

Postovani,
nadam se da ce te mi pomoci da sto lakse prebrodim saznanje da moj dobar prijatelj ima metastaze na velikom i malom mozgu.Primarno lokalizacija karcinoma je bila na rektumu a od prije 20/ak dana ima simptomatologiju CNS/a (glavobolja,neraspolozenje...)Uradjen je CT nalaz i potvrdjene meta promjene na velikom i malom mozgu.Kako da se pomogne????Znam da se ne moze produziti vijek zivotni,ali kako olaksati simptome i omoguciti dostojanstvenu smrt???Inace covijek je star 70 god.Hvala na pomoci i razumijevanju

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

12.09.2002. 21:00

Metastaze označavaju širenje malignog tumora na udaljene organe (u opisnanom slučaju karcinom rektuma se proširio - metastazirao u mozak. Učinjenom pretragom kompjuterizirane tomografije (CT) potvrđeno je postojanje nekoliko metastaza malog i velikog mozgu. U slučaju višestrukih metastaza mozga terapijske mogućnosti su ograničene, no odgovor na pitanje kako pomoći i liječiti takvog bolesnika i kako mu olakšati simptome može dati samo liječnik koji ga liječi jer je bolesnikov liječnik najbolje upoznat sa stanjem bolesnika.