Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mijastenija gravis


Autor Poruka

Karmela

13.06.2001. 14:50

Kako se lijeci mijastenija gravis?
Kolika moze biti invalidnost kad se bolest razvije?

Unaprijed hvala za odgovor

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

07.07.2001. 19:29

Miastenia gravis je bolest koju karakterizira pojačana (patološka)zamorljivost voljno inerviranih mišića. Za vrijeme mišićne aktivnosti i tijekom dana zamorljivost mišića se pojačava, pa su u početku simptomi najizraženiji nakon fizičkih napora i uvečer. Simptomi se oporavljaju nakon odmora ili spavanja. U osnovi bolesti je poremećaj prijenosa podražaja sa završetaka živaca na mišiće. U liječenju se uglavnom primijenjuju lijekovi koji sprječavaju razgradnju acetilkolina koji služi kao prijenosnik podražaja sa završetka živca na mišić (npr. piridostigmin, neostigmin, prostigmin itd.), mogu se primijeniti i kortikosteroidi. Uz adekvatnu terapiju invalidnost ne mora biti izražena.

Karmela

24.07.2001. 08:44

Postovanje!

Hvala na odgovoru o myasthenii.
Prije mjesec dana postavljena mi je dy. myasthenia gravis. Dosta sam vec procitala o samoj bolesti, ali nisam uspjela nigdje naci popis lijekova koji su kontraindicirani na MG. Konkretno me zanimaju lijekovi protiv glavobolje, upale mjehura.

S postovanjem
K

violeta.viki

20.04.2008. 23:20

bolujem od mijastenije gravis vec godinu ipo dana i nisam bas zadovoljna svojim lecenjem,cak sto vise dobila sam i trombo emboliju pluca,neki lekari tvde da nije od promizona a neki da,izmedju ost5alog zabranjen mi je sport,dali bi se mogla baviti bilo kakvim rekreativnim sportom pa makar to bilo i 5 minuta? dali je moguce da se pojavljuju i alergije od promizona posto me sve zivo svrbucka a tek lice i bubuljicice po licu koje su mi se pojavile su katastofa? dali ce ikada doci do poboljsanja ove bolesti?
interesuje me dali postoji i neki club obolelih od mijastenije u beogradu i ako postoji dali bi ste mi rekli njihovu adresu. unapred zahvalna violeta

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

10.06.2008. 16:30

Poštovana,
Ja vjerujem da postoji klub oboljelih od mijastenije u Beogradu, a adresu i informacije najbolje potražite na internetu. Što se tiče vježbanja, molilm Vas da se posavjetujete sa svojim liječnikom jer Vas on/ona najbolje poznaje i prati stanje Vaše bolesti od samog početka. Pristup liječenju svakog bolesnika mora biti individualan ovisno o njegovim mogućnostima, stanju i željama.