Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MS


Autor Poruka

zabrinuta

12.04.2002. 18:17

Prije 5 godina, tocno jednu godinu nakon poroda, u roku nekoliko dana ostala sam bez vida na desno oko. Retrobulbarnim injekcijama vid se vratio. 4 godine kasnije (prije godinu dana) ponovio se slucaj samo ne tako intenzivno. Dg: retrobulbarni neuritis, sumnja na MS. Ucinila sam MR mozga. Nalaz je pokazao dvije, tri sitne lezije u mozgu. Potvrduje se sumnja na MS. Nakon toga radeni su vidno evocirani potencijali (ali odmah nakon par dana dok se vid jos nije vratio) i pokazali su smetnje na primanju signala desnog oka. Sada nemam nikakvih smetnji, osim sto kada imam glavobolju, najcesce boli upravo to oko, i kod vecih napetosti i umora takoder osjecam laganu reakciju koja se gubi nakon odmora. Nuerolog je ucinio pregled i tu je sve u redu. Drugo misljenje lijecnice koja je poznata po izucavanju tih slucajeva je da se radi o retrobulbarnom neuritisu, posto se javlja u isto vrijeme (dva puta i to u ozujku). Nisam ucinila analizu likovora, receno je da nije potrebno. Ostalih neuroloskih prpoblema nemam. Molim savjet. Trebam li raditi kontrolnu MR kako bi se usporedili nalazi?

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

16.04.2002. 21:31

Multipla skleroza je bolest karakterizirana propadanjem mijelinskih ovojnica živčanih niti u središnjem živčanom sustavu. Klinička slika multiple skleroze karakterizirana je varijabilnošću, valovitim tijekom s fazama poboljšanja i pogoršanja smetnji, simptoma i znakova bolesti tijekom vremena. Bolest najčešće zahvaća mlade odrasle ljude, češće žene. Retrobulbarni neuritis može se javiti kao početni simptom multiple skleroze u oko 30% bolesnika. Međutim, retrobulbarni neuritis može biti i simptom nekih drugih bolesti. Odluku o potrebi ponovnog snimanja MR mozga najbolje može donijeti liječnik kod kojeg se liječite.