Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz EEG-a, trovanje ugljičnim monoksidom


Autor Poruka

dina_devil

14.11.2013. 12:20

Poštovanje,

imala sam trovanje ugljičnom monoksdiom, bila sam u nesvjesti iz koje sam se nakon nekoliko minuta uspjela probuditi. Bila sam ošamućena, dezorjentisana, imala sam trnjenje u rukama, nisam vladala svojim tijelom, imala sam i gubitak vida (ali ne da mi se zacrnilo pred očima, ja sam vdijela objekte, ali oni nisu imali nikakvo značenje). U hitnoj sam rekla da sam 10 dana prije ovoga pala u nesvjest, i to u 10 minuta 3 puta, i poslali su me na EEG.
Taj nalaz kaže: Osnovna aktivnost dobro izražena, srednje voltaže, umjereno iregularna Alpha tipa, dominira 9-10 cps.u granicama normalnog. Vizuelna blokada djelimična. Putem hiperventilacije se aktiviraju solitarni oštri talasi iznad lijeve temporo-okcipitalne regije. ZAKLJUČAK: graničan nalaz iznad lijeve temporo-okcipitalne regije.

Da li mi možete protumačiti nalaz?

Hvala Vam najljepša.

LP,
Dina

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

28.11.2013. 13:55

Dakle Vi ste neoovisno od trovanja ugljičnim monoksidom imali gubitak svijesti i to u tri navrata u desetak minuta, a deset dana nakon toga ste se otrovali s ugljičnim monoksidom?.
EEG koji je dizritmičan na HV iznad temporalne regije može biti prolazan poremećaj nakon otrovanja- koliko je proteklo vremena do snimanja?. Da li je trovanje potvrđeno nalazom karboksihemoglobina u krvi ? i koliki je bio taj postotak.
Savjetujem da učiniti testiranje vegetativnih funkcija da se isključi vazovagalna sinkopa koja može uzrokovati kratkotrajne epizode gubitka svijesti i svakako ponoviti EEG ev uz dodatne EEG pretrage kao što je EEG nakon deprivacije spavanja. Važno je učiniti neurološki pregled

dina_devil

03.12.2013. 17:10

Hvala Vam mnogo na odgovoru.

Da, prije tog trovanja sam pala u nesvjest 3 puta u 10 minuta (to je bilo 10-tak dana prije trovanja). U Hitnoj su mi rekli da je to zbog dugog stajanja na štiklama i zagušljive prostorije, te da mi je pao pritisak (iako nemam problema sa pritiskom, do tada nikad mi nije bio ni povišen ni snižen; a i često dugo stojim ma štiklama u zagušljivim prostorijama).

Snimanje EEG je bilo nekoliko sati nakon trovanja (trovanje je bilo oko 21:30h a snimanje sam uradila sljedeći dan oko 11h). Uradila sam odmah i nalaz krvi (prema uputnici od doktora), i taj nalaz je bio dobar, pokazivao je da je sve u redu (CRP je bio malo poviše, bio je 7, ali nakon 5 dana ponovo sam radila test, i tad je CRP bio 4).

Nažalost, trovanje nije ničim potvrđeno, niti su mi radili test na to. U Hitnoj su me pitali da li se grijem na plin, odgovorila sam potvrdno, i tako je zaključeno da je došlo do trovanja ugljičnim monoksidom (ali nikakve testove nisu radili). Samo su na nalaz napisali da sam se otvorala ugljičnim monoksidom usljed čega je došlo do krize svijesti.