Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nesvjestice ...


Autor Poruka

Joza

18.11.2001. 00:27

Postovani/a doktore/ice zanima me vase cijenjeno misljenje vezano za situaciju...
Godine starosti: 63 (muskarac). Prvi put 95 godine iznenada sam izgubio svijest kratkog trajanja, poslije toga jos nekoliko puta ali tada uz kocenje i trzanje tijela. Dolazenje svijesti nakon "dubokog sna" za period od 20.tak minuta. Lijecnici preporucili terapiju Phemitonom - 1 tableta na vecer. Pretposljednji napad se desio 23.03.1999 a nakon toga do 12.11.2001 dolazi do novog "napada". Pitanje je sto bi bilo uzrok tome i da li je mozda terapija Phemitonom nedostatna ili treba povecati dozu ili mjenjati terapiju (lijek) ili ... Napad se ponovio i danas.
Nalazi EEG.a uvijek je izrazito niskovoltazan, a nalaz elektro-magnetska rezonance: Supratetntorialno su uredno polozene heribralne hemisfere, obje lateralne klijetke simetricne, uredne sirini, nesto siri sulkusu na konveksitetu mozga obostrano; vide se brojne lezije obostrano pareventrikularno te u bazalnim ganglijama koje su u T1 mjerenoj slici tek vidljive a u T2 mjerenoj slici visokog intenziteta signala; selarna regija, supraselarno podrucje, kavernozni sinusi kao i oba stato acusticusa ne pokazuju patomorfoloskih promjena. Koristim Irumed protiv visokog tlaka godinama, trenutni tlak 190/110, misljenje nekih lijecnika da sam imao ranije pucanje kapilare u velikom mozgu i su naknadne posljedice moguce od nastalog oziljka. Volio bih biti na cisto sa dijagnozom i terapijom.
Hvala.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

21.11.2001. 21:58

Lijek koji ste naveli (metilfenobarbiton) koristi se u lijecenju tegoba koje opisujete. Povremeno se mogu javiti gubici svijesti uz kocenje i trzanje tijela i uz redovno uzimanje lijekova. Tada se treba konzultirati s nadleznim neurologom. Nalaz magnetske rezonancije koji opisujete vjerovatno bi mogao odgovarati nalazu koji ima vecina bolesnika s povisenim krvnim tlakom. Postoji mogucnost da su vasi gubici svijesti praceni kocenjem i trzanjem tijela posljedica oziljka. Vrijednosti tlaka koji navodite (190/110) svakako su previsoke i trebali biste se konzultirati sa svojim lijecnikom oko nacina na koji spustiti vrijednosti tlaka u prihvatljive granice.