Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


OKSAZEPAM


Autor Poruka

Đuro

10.05.2002. 14:18

Poslije prometne nesreće koju sam imao prije 2 godine , potresa mozga, čestih glavobolja, osjećam se napeto, često primijetim da mi se i ruke malo tresu, jako loše spavam, teško zaspim.

Liječnik mi je prepisao OKSAZEPAM jednu navečer.

Međutim ja ne bih htio lijek na koji ću se naučiti i postati ovisan o njemu. Da li je oksazepam takav, i da li ga mogu piti par dana i prestati bez problema, ili bi mi Vi savjetovali nešto blaže koje bi mogao uzimati par dana dok se organizam malo ne primiri i bez problema prestati sa uzimanjem lijeka. Da li je za vrijeme dok se uzima oksazepam zabranjeno konzumirati alkohol. U principu ne pijem nikakav alkohol, ali ponekad vikendom kad izađem s društvom zna mi se dogoditi da popijem konjak kolu ili nešto slično.

Hvala.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

10.06.2002. 22:54

Lijek koji navodite spada u skupinu benzodiazepina. Svi benzodiazepini mogu nakon dužeg vremena uzimanja većih doza dovesti do ovisnoti. No, u slučaju uzimanja jedne tablete uvečer, vjerovatnost nastanka ovisnosti o lijeku je izrazito malena, a propisani lijek bi Vam trebao pomoći da lakše zaspite. Međutim, treba napomenuti da lijek za spavanje samo pomaže da zaspite, a ne rješava probleme koji su doveli do nesanice. Preporučljivo bi bilo da se javite psihijatru koji se bavi poremećajima spavanja kako bi se otkrio uzrok Vaše nesanice.
Uz uzimanje lijekova nije preporučljivo uzimati alkohol.