Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Parkinsonova bolest


Autor Poruka

ankis

05.07.2012. 23:30

Pred godinu i pol dijagnosticirano mi je da postoji mogućnost da bolujem od Parkinsonove bolesti. Dobila sam tablete Requip 2mg modutab . Uradila sve pretrage EMG, CT mozga, Laboratorijske pretrage, Dopler karotida, bila na Fizikalnim terapijama. Tablete su mi pojačane i sad pijem Requip 4mg modutab. No stanje je nepromijenjeno ni bolje ni gore.
Promijenila sam neurologa i dobila novu terapiju. Tablete koje mi je prepisao su: Mirapexin o,18 mg i Nakom 250mg/25 mg. Liječnik opće medicine me upozorio da se tablete teže podnose.
Voljela bi da mi se javi netko tko koristi iste lijekove ,koje su nuspojave i imali poboljšanja od njih.Bila bi zahvalna kad bi mi netko s iskustvom dao savijet,pomogao. Lijep pozdrav.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

09.07.2012. 16:05

Parkinsonova bolest (PB) se često krivo dijagnosticira. Osnovni simptom PB je zakočenost mišića s povećanjem mišičnog tonusa, usporenost u hodu i fine motorike kao što su brzi alternirajući pokreti prstima i ekstremitetima , poremećaj u tzv posturalnim refleksima ali i tremor na jednoj strani tijela koji se javlja u mirovanju. Liječenje se može započeti kao u Vas s lijekovima koji se nazivaju agonisti dopamina a to su Requip (ropinorol) i Mirapexin (pramipexol) koji imaju zapravo identično djelovanje. Nakom je lijek koji sadrži levodopu koja se u mozgu pretvara u dopamin i on se svakako koristi u liječenje. Dopamin je kemijski prijenosnik koji se u nekih najčešće starijih osoba premalo izlučuje iz dubokih jezgara u mozgu i zato se javljaju simptomi Parkinsonove bolesti. Obično se s levodopom dakle Nakom ( ili Madopar-om) počinje polako s malim dozama, nikako ovako visokim kako je to Vama preporučeno.
Zbog činjenice da je Parkinsonova bolest uzrokovana manjkom kemijskog prijenosnika MR mozga je najčešće uredan,kao i ostale pretrage koje ste učinili.
Zašto u nekih osoba nastaje Parkinsonova bolest a u drugih ne nije sasvim poznato. Smatra se da je uzrokom genetski poremećaj (u 20% oboljelih postoji bolest u obitelji) ali značajni su i okolišni čimbenici (izloženost nekim toksinima,kao što su pesticidi i sl).
Bolest je važno pažljivo liječiti da se zaustavi brza progresija kliničkih simptoma.