Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sklonost moždanom udaru


Autor Poruka

iman83

25.06.2012. 23:50

Poštovanje.

Prije godinu dana moja mama preminula je usljed moždanog udara, isto se desilo maminom bratu,dok je drugi umro usljed srčanog udara. Moja dvije sestrične( s mamine strane) su također u mlađim godinama(tridesete i četrdesete) imale moždane udare(jedna lakši a druga je preminula od istog). Prije majčine smrti o tome nisam razmišljala, ali bojim se da je moždani udar u našoj porodici vjerovatno i nasljednog karaktera.
Postoji li neki način preventive, kontrole, šta mogu ja za sebe da uradim kako bih smanjila mogućnost moždanog udara, mogu li uopće išta i uraditi?
Da napomenem da su gore navedeni povremeno konzumirali alkohol i svi su konzumirali cigarete, dok ja niti pušim niti pijem, trudim se zdravo živjeti. Nemam zdravstvene tegobe, probleme s tlakom. Imam VPV sindrom srca i povremene tahikardije, ali mimo toga, smatram da sam zdrava osoba.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

09.07.2012. 15:50

Činjenica da je moždani udar češći u Vašoj obitelji je važna za Vas, no obzirom da nemate čimbenike rizika za moždani udar a to su: povišen krvni tlak, povišen kolesterol, pušenje, dijabetes mellitus (šećerna bolest) ti su rizici dakako manji. Učestalost moždanog udara raste s porastom životne dobi. Moždani je udar također čest u osoba s atrijskom fibrilacijom osobito ako imaju još jedan od navedenih čimbenika rizika i tada je potrebno preventivno liječenje antikoagulansima. Također je važan čimbenik rizika bolest srčanih zalisaka.Homocistinemija , što znaći povećana koncentracija homocisteina u serumu važan je čimbenik moždanog udara (MU) i genetski je uvjetovan.Istražuje se da li je homocistinemija koja nije genetski uvjetovana također čimbenik rizika za moždani udar.
Posljednjih godina pridaje se velika važnost zadebljanju intime medije karotidne arterije (tzv IMT - intima media thickness) za koju je se temeljem ispitivanja na blizancima i obiteljima oboljelih od moždanog udara utvrdilo da je važan genetski čimbenik rizika za razvoj subkliničke ateroskleroze te u budućnosti i moždanog udara, no uzročni geni nisu još identificirani. Inače se zadebljanje intime medije ispituje ultrazvukom na karotidnoj arteriji vrata.
Postoji još jedna genetska mogučnost vezana uz pojavu moždanog udara u više članova obitelji ali je vrlo rijetka. To je tzv CADASIL (cerebralna autosomno dominantna arteriopatija sa subkortikalnim infarktima i leukoencefalopatijom). MU uzrokuje bolest malih arterija mozga na kojima nastaju eozinofilne granulacije koje uzrokuje monogenska mutacija na NOTCH 3 genu na kromosomu 19. Manifestira se već u 3 desetljeću kao migrena s aurom , a MR mozga pokazuje hiperintenzivna oštećenja u sljepoočnim režnjevima mozga. Bolest se može utvrditi biopsijom kože kojom se obzirom da se radi o sistemnoj bolesti mogu nači eozinofilne granulacije no dokazuje se genetskom analizom.
Znanstveni pristup prevenciji moždanog udara sastoji se u smanjenjui unosa soli, kontroli gore navedene čimbenike rizika, i redovitoj relaksacijskoj fizičkoj aktivnosti. Kako se Vi već pridržavate većine od navedenih mjera nema straha od moždanog udara.