Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


aneurizma u mozgu.


Autor Poruka

azuro

04.07.2012. 23:30

Poštovani!
Imam 41 godinu nisam rađala, sve su mi rjeđe mjesečnice, što mi je ginekologica rekla da ulazim u ranu menopauzu. Radim stresan posao, imam često glavobolje koje traju po dva dana obično je bol na tjemenu, sjedne ili s druge strane, a ponekad i na potiljku. Sa sedam godina imala sam upalu moždane ovojnice meningitis.Interesuje me način na koji mogu izvršiti pregled aneurizme u mozgu, koja vrsta pretrage je potrebna.
Hvala!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

09.07.2012. 17:20

Aneurizme moždanih arterija su stečene deformacije stijenki krvnih žila koje najčešće nastaju na račvištima arterija na bazi mozga. Smatra se da nastaju zbog hemodinamskog opterećenja protoka krvi na račvišima arterija, no Zašto se aneurizme javljaju u nekih osoba a u drugih ne nije poznato. Smatra se da ulogu imaju genetski čimbenici jer su aneurizme česte u nekim obiteljima.Od stečenih čimbenika pretpostavlja se da su važni pušenje, alkoholizam i povišen krvni tlak. Najčešće su bobičaste (sakularne) aneurizme, koje pucaju najčešće pri veličini od 10 mm. Pucanje aneurizme izaziva subarahnoidalno krvarenje (SAH) s žestokim neizdrživim glavobljama i zakočenošću vrata, te je potrebna hitna neurokirurška intervencija (clipping aneurizme) ili neuroradiološka intervencija (coiling).
Vaše glavobolje ne djeluju poput glavobolja koje se ponekad javljaju pri manjem izlaženju krvi u okolinu aneurizme (leak), već djeluju kao tenzijske glavobolje. Preboljeli meningitis nije čimbenik rizika za razvoj aneurizama moždanih arterija.
Ipak ako želite biti sigurni da nemate aneurizmu (ima li aneurizmatskog krvarenja - SAH-a u obitelji) preporučam Vam učiniti magnetsku angiografiju MRA , ili MSCT angiografiju moždanih arterija.