Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolapsus disci


Autor Poruka

Jasna

04.06.2002. 09:02

Laesio n.peronei sin.
Prolapsus disci i.v. LIV/LV
Ovo je dijagnoza mog muža iz 03/1997.god. Napisat ću je u potpunosti:
Od prije preko 1 mjesec dana slabost dorzalne fleksije lijevog stopala, čemu je prethodila bol u križima i lijevoj nozi.Kada je bol prestala javlja se slabost u stopalu.Učinio je CT vertebralnog kanala u razinama LIV/LV i LV/SI. Slabinska lordoza je snižena. PVM napeta. Lasegue obostrano negativan. Slabiji lijevi RAT. Hod na prstima moguć, a na peti lijeve noge onemogućen. Obzirom na vrijeme koje je proteklo od pojave kljenuti sada nije neophodan operacijski zahvat.
Upućen na fizikalni tretman, stanje diskretno bolje.

Sada 2002.god, pošto muž ima težak fizički posao sa puno kretanja, često mu se javlja bol (samo dok hoda) u lijevom listu, ali sa strane noge. Inače mu je lijevi list tanji i još uvijek nema pravi oslonac na peti nego mu "stopalo pada".
Molim Vas da savjetujete što bi sada trebao uraditi.
Unaprijed hvala.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

29.06.2002. 00:02

Nalaz koji opisujete govori o oštećenju jednog živca na nozi (n. peronealis), a koje može biti posljedica prolapsa intervertebralnog diska. Između trupova kralježaka nalaze se hrskavični diskovi koji se mogu u pojedinim slučajevima oštetiti i slomiti se. Slomljeni dijelovi diska najčešće se pomaknu unatrag (prolabiraju) i tada mogu pritisnuti živčane korjenove koji izlaze iz kralješnične moždine što može uzrokovati bolove i smetnje u funkciji pojedinih perifernih živaca. Prolaps diska najčešće se može liječiti operativno ili primjenom metoda fizikalne terapije. Budući da je od postavljene dijagnoze prošlo više od 5 godina, bilo bi poželjno da Vaš suprug ode na pregled neurologu koji će ga uputiti na potrebne pretrage i na temelju nalaza savjetovati potrebno liječenje.