Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PROTRUZIJA DISKA


Autor Poruka

PILE

05.12.2007. 13:00

NALAZ CT-a
NA RAZINI I.V. L/4-L/5 PRIKAZUJE SE PLITKI I NA ŠIROKOJ OSNOVI DORZOMEDIJALNI TE BILETERALNI MEDIOLATERALNI, DORZOKONVEKSNI "BULGING" I.V. DISKA, SA REDUKCIJOM PREDNJEG SUBARAHNOIDALNOG I PERIRADIKULARNIH PROSTORA OBOSTRANO, ALI BEZ ZNAKOVA KOMPRESIJE DURELNE VREĆICE, TE BEZ RADIKULARNE KOMPROMITACIJE.
NA SKENOVIMA KROZ I.V. L/5-S/1 PRIKAZUJE SE DUBOKO PREMA KAUDALNO DISTRIBUIRANA DESNOSTRANA MEDIOLATERALNA PROTRUZIJA I.V. DISKA, SA KONZUMACIJOM DESNOG LATERALNOG RECESUSA, UZ KOMPRESIJU I POSTPONIRANJE POČETNOG SEGMENTA RADIKSA S/1 DESNO.

IMAM NEIZDRŽIVE BOLOVE, PROVODILA SAM FIZIKALNE TERAPIJE KOJE NISU POMOGLE, BOL SE SPUŠTA NIZ DESNU NOGU UZ TRNJENJE PRETEŽNO STOPALA, PRPORUČENA MI JE OPERACIJA, MOLIM VAS ZA VAŠE MIŠLJENJE.

HVALA

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 02:15

Poštovana,
Svakako se obratite neurokirurgu koji će Vas savjetovati o mogućoj operaciji. Prethodno bi trebalo učiniti i MR lumbo-sakralnog dijela kralježnice te EMNG donjih ekstremiteta. S učinjenim nalazima javite se na neurološki pregled kako bi se utvrdila težina neurološkog deficita.

MarijaIvanko

19.07.2012. 21:10

Molim Vas da mi objasnite nalaz MR LS kralj. Na učinjenim slojevima vidljivo je u visini i.v. prostora L4-L5 dorzolateralna lijeva protruzija diska koja suzuje lijevi lat.recesus i iv. foramen uz vjerojatni radikularni konflikt (lijevi L4) . Centralno u trupu L1 postoji hemangiom 12mm ,jedan veći 17 mm u trupu L2. Širina i.v. prostora L4-L5 i L5-S1 je smanjena a diskovi su nižeg intenziteta signala /desikacija/.
Molim Vas objasnite.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 18:50

Hemangiom u kralješku je navažna stvar. Desikacija diska znači da su se diskovi - vrsta jastučića između kralježaka stanjili zbog smanjenja tekučine, a protruzija diska s pritiskom na epiduralni prostor znači da se je jedan jastučić u najmobilnijem dijelu kralježnice pomakao i da može komprimirati (pritiskati) na živčana vlakna koja izlaze iz kralježničnog kanala te tako uzrokuje pojavu boli u slabinskoj kralježnici koja se može širiti u područje noge u onom dijelu u kojem taj pritisnuti živčani korijen/ korjeni inerviraju nogu

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 18:50

Ovakve promjene mogu uzrokovati vrlo jake bolove. Nije dobro provoditi fizikalnu terapiju u akutnoj fazi jer su tada bolovi još intenzivniji.