Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Skleroza Multiplex


Autor Poruka

Jasna

14.10.2004. 14:15

Pisem Vam u vezi sa slucajem moje mame koja je rodjena 1940.god. i vec 10-ak god. zivi sa ovom za mene zastrasujucom dijagnozom.Potpuno je nepokretna, ne moze cak valjano ni da sedi.Sfinkteri uopste ne funkcionisu.Ono sto mene zabrinjava je cinjenica da joj se jednom do dva puta godisnje javi nekakvo gotovo komatozno stanje u kojem ona apsolutno nista ne zna oduzme joj se i govor, ne seca se nekih vaznijih stvari iz zivota i tako slicno.Takva su stanja ponekad pracena i blago povisenom temperaturom, pa me interesuje sa cime u vezi je to da li sa samom bolescu nekakvom infekcijom ili neci drugim? Jednom prilikom smo je u takvom stanju vodili lekaru i ona se bukvalno otreznila dok smo dosli do lekara i postala apsolutno svesna svega.Lekar nam je predlagao dopler krvnih sudova!
Molim Vas interesuje me sve u vezi ove bolesti ! Kakva je prognoza za ove pacijente? Zahvaljujem se unapred.

Prof.dr. Zlatko Trkanjec

15.11.2004. 14:54

Iz navedenih podataka nije jasno sto bi moglo biti uzrokom navedenog stanja vaše majke. Je li one ikad bila bolnički obrađivana i ako je, koje su točno njezine dijagnoze, da li samo multipla skleroza ili još neke dodatne dijagnoze, te o kojoj vrsti multiple skleroze se radi.

Jasna

19.11.2004. 15:02

Postovani profesore,
drago mi je da ste se zainteresovali za ovaj " slucaj".Moja mama je poslednji put bila hospitalizovana 2000.god.Od tada ona odbija taj vid saradnje, a i ne znam sto bi smo vise radili, obzirom da za neke mozda agresivnije metode i nije spremna.Skleroza Multiplex ili kako je u otpusnoj listi stajalo Sy spinocerebellare ili kako su ljekari u pocetku naveli triparesis p.p paraparessis spastica kod moje mame nije udruzena sa nekim drugim oboljenjima.Mozda bi za vas bilo interesantno nalaz MR-e: pregled endokranijuma obostrano difuzno u mozdanim hemisferama periventrikularno te difuzno u mozdanom stablu i malomozdanim hemisferama, vide se multipli solitarni i konfluentni plakovi demijelinizacije.Izrazena kortikalna redukcija pracena "ex vacuo" dilatacijom komornog sistema u celini.Nalaz likvora je takodje pokazao da se radi o MS.U dva navrata je primala kortikosteroide, o pocetku je bilo bolje ( posle prve terapije) a posle sve po starom tendencijom pogorsanja.Uzimala jos i tabl. Lioresal 10mg. zatim Rivotril tabl. 0.5 mg. ali bez efekata ( sem umirujuceg).Izvinite na opsirnosti , ali ako imate bilo kakav savet napisite.Mozda Vam je sada jasnija sadrzina mog predhodnog pisma.Pozdrav uz najlepse zelje.