Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SPECT mozga


Autor Poruka

danijela

04.10.2001. 14:57

Molim da mi STO HITNIJE i pojednostavljeno objasnite sljedeci nalaz:

"Na transverzalnim,sigitalnim i koronarnim presjecima jednofotonske emisijske kompjutorizirane tomografije vidi se izrazito nehomogen prikaz struktura,sto upucuje na mogucu nesto slabiju perfuziju,no bez asimetrije u prikazu kontralateralnih struktura."

SPEKT MOZGA je ucinjen s T-99m HMPAO.
Unaprijed zahvalna D.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

09.10.2001. 20:35

Nalaz SPECT-a (Single Photon Emission Tomography ili hrvatski jednofotonska emisijska kompjutorizirana tomografija) koji ste opisali mogao bi govoriti u prilog nedovoljnog protoka krvi kroz mozak, no da bi se to sa sigurnoscu moglo utvrditi trebalo bi obaviti i dodatne pretrage, npr. doplerske ultrazvučne pretrage krvnih žila vrata (CDFI) i intrakranijskih krvnih žila (TCD).

danijela

10.10.2001. 09:52

Molim Vas, gdje se u Hrvatskoj obavljaju doplerske ultrazvucne pretrage krvnih zila vrata (CDFI) i intrakranijskih krvnih zila(TCD)?
Unaprijed zahvalna D.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

15.10.2001. 18:16

CDFI (Color Doppler Flow Imaging - Prikaz Protoka Obojanim Doplerom) i TCD (Transcranial Doppler - Transkranijski Dopler) su neinvazivne ultrazvučne pretrage kojima se prikazuju krvne žile i protok krvi kroz krvne žile na vratu (CDFI) kao i protok krvi kroz intrakranijske krvne žile. Obje pretrage se mogu učiniti u svim klinikama za neurologiju (KB Sestre milosrdnice, KBC Rebro, KBC Rijeka, KB Osijek, KB Split), te u većini odjela za neurologiju u Hrvatskoj.