Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CLUSTER GLAVOBOLJA


Autor Poruka

DRAGAN

10.10.2001. 19:19

Imam 23 godine i svakodnevne,nesnosne glavobolje,bez obzira na lekove.Postavljena mi je dijagnoza Cluster glavobolja.Bolovi mi se javljju obicno u jutarnjim satima i to u levoj polovini glave.Kada su bolovi izuzetno jaki koce mi se i sake.Pola sata do sat,nakon uzimanja Ergotamina bolovi prestaju.Inace,osim Ergotamina svakodnevno uzimam Pronizon,Verapamil i Naproksen.Interesuje me kakva je to glavobolja,jer do sada nisam dobio nikakvo blize objasnjenje o njoj.Unapred Vam zahvaljujem!

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

15.10.2001. 18:26

Cluster glavobolja je glavobolja koja traje obično nekoliko minuta do nekoliko sati, bol je jakog intenziteta, javlja se najčešće na jednoj strani glave, u području čela, oko oka ili u području sljepoočica i povezana je obično sa suzenjem i/ili crvenilom oka, te curenjem nosa. Napadi dolaze obično u ciklusima kada postoji tendencija grupiranja napada glavobllje. Uzrok ove vrste glavobolja nije poznat, a javlja se češće u muškaraca. U liječenju se koriste lijekovi koje ste spomenuli.