Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vitamin B12


Autor Poruka

Mirela

03.05.2002. 22:25

Moja mama ima 59 godina. 1991. je operirala karcinom dojke. U posljednjih nekoliko godina stalno se zali na bolove u leđima, grceve u listovima, vene, bol u koljenu i slicno. Unatrag dva mjeseca je jako smrsavila (20 kg), osim sto je imala problema sa zubalom - jednostavno je prestala jesti, te ubrzo nakon toga i prestala hodati tako da je gotovo nepokretna. Uopce ne moze stati na noge i vise ne moze hodati niti uz pomoc staka ili pridrzavanje nekoga od nas. Nalazi svih obavljenih pretraga su u redu (dopler glave, CT glave, scintgrafija kostiju, ginekoloski, krvna slika, rentgen srca i pluca, UZV abdomena ...). Onkoloski sve u redu. Fizijatrica je rekla da su misici atrofirali te nakon mjesec dana svakodnevne rehabilitacije od strane fizioterapeuta nema nikakvog pomaka na bolje. Psihijatrica je prepisala antidepresive. Prije dva tjedna je hospitalizirana te su jos ucinjeni i gastroskkopija i EMG i MR kraljeznice kao i svi moguci markeri na tumore. Svi nalazi su u redu. Konacno je napravljena i punkcija ledjne mozdine i u nalazu je ispalo da joj nedostaje vitamina B12 te su to lijecnici postavili kao konacnu dijagnozu. Zar je moguce da zbog nedostatka B12 vitamina ne moze hodati?
Puno hvala na odgovoru

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

10.06.2002. 22:50

Nedostatak vitamina B 12 može oštetiti živčane puteve u kralješničnoj moždini i uzrokovati poteškoće i u krajnjem stadiju i nemogućnost hodanja. Bolest se liječi uzimanjem vitamina B 12 u obliku injekcija, a oporavak može biti dugotrajan.