Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


REG nalaz


Autor Poruka

Zoran

15.04.2002. 00:10

Postovani,

Imam 32 godine. Vec dvije godine imam jako mucne i konstantne simptome kao sto su glavobolja, vertigo, jutarnji umor, tezina i pritisci u glavi, kao i psiholoski problemi kao sto su anksioznost, panicni strahovi bez ikakvoga valjanog razloga, napadi vrucine, znojenja, nervoza, osjecaj konfuzije, jako lupanje srca itd. Oko godinu dana lijecio sam se uz pomoc Rivotrila, ali bez nekih ozbiljnijih rezultata. Svi nalazi su dobri (EEG, Dopler krvnih sudova vrata i glave, Laboratorijski nalazi, Ultrazvucni pregled unutrasnjih organa). Nakon REG nalaza dijagnosticirano mi je slijedece: U PRIMARNOM POLOZAJU GLAVE NORMOTONIJA CEREBR.AA. ROTACIJA GLAVE U LIJEVO REDUKCIJA PROTOKA U AA LIJEVOG VB SLIVA ZA 100%, KOD RETROFLEKSIJE OBOSTRANO REDUKCIJA PROTOKA U OBA VB IRIGACIONA PODRUCJA UZ IZRAZITU HIPOTONIJU U VB AA. TRI SEKUNDE NAKON VRACANJA GLAVE U PRIM. POLOZAJ REDUKCIJA PROTOKA U VB IRIG. PODRUCJU JE POTPUNA. KOD IZMJENE POLOZAJA TIJELA (IZ SJEDECEG U STOJECI) IZRAZITA HIPOTONIJA VB AA. SA REDUKCIJOM PROTOKA ZA 60% U PRVIH 3 SEK.
ZAKLJUCAK: INSUFF VB TRANSITORIA P.P. REACTIONEM VB IN FORAMEN ARCUALE
DG. PSIHOSOMATSKI (REAKTIVNO DEPRESIVNI ) SINDROM - ANKSIOZNOST, INSUFF. VB TRANSITORIA.
Moj doktor kaze da moj "limbicki sistem u mozgu radi na granici" zbog ovog poremecaja cirkulacije i da se radi o "funkcionalnom poremecaju". Kakvo je Vase misljenje? Da li ovakva dijagnoza zbilja moze proizvesti ovakve simptome? Lijep pozdrav...

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

02.05.2002. 22:11

Reoencefalografija (REG) je metoda kojom se na indirektan način procjenjuje protok kroz krvne žile glave. Danas je REG uglavnom zamijenjen doplerskim metodama kojima se može direktno izmjeriti protok kroz krvne žile na vratu i na bazi mozga. Naveli ste da su Vaši nalazi doplera dobri, no niste naveli da li ste učinili doplerske pretrage krvnih žila na vratu ili transkranijski dopler (TCD) i da li ste učinili funkcionalni TCD stražnjih krvnih žila na vratu (vertebrobazilarni sliv), tj. TCD kod pokreta vrata. Dio tegoba koje navodite mogle bi biti posljedica poremećaja protoka krvi kroz vertebrobazilarne krvne žile, kao što navodite da i Vaš liječnik kaže. Dijagnoza Insuff. VB transitoria bi upućivala na to, a zbog prve dijagnoze trebali biste se javiti psihijatru na pregled.

Zoran

03.05.2002. 21:03

Zahvaljujem Vam na odgovoru. Dopler koji sam ucinio je dopler "karotida VB sliva" i "transkranijalno dopler ispitivanje Willisovog poligona". Da li to znaci da mi nedostaje nalaz funkcionalnog TCD stražnjih krvnih žila na vratu (vertebrobazilarni sliv), tj. TCD kod pokreta vrata?