Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrtoglavica


Autor Poruka

antares

21.05.2008. 18:50

Poštovani, molim Vas za mišljenje!
Imam 50 godina i u zadnje vrijeme javljaju mi se neke čudne vrtoglavice, na par sekundi sve mi se jako zaljulja a onda to prođe i sve je u redu. Najprije sam mislila da je to od tlaka ali tlak je u redu.

Na sistematskom pregledu, obavila sam ii dopler karotida i nalaz je slijedeći:

"Prikaz karotida (ACC I ACI) obostrano pokazuje održan protok s asimetričnim brzinama protoka kroz unutarnje karotidne arterije. U supratrohearnim arterijama je održan fiziološki smjer cirkulacije. Prikaz karotidne cirkulacije ovom doplerskom tehnikom pokazuje asimetričnu i aterosklerotski reduciranu hemodinamiku. Preporuka učiniti kolor dopler karotidnih i vertebralnih arterija.
Dopler vertebrobazilarnog (VB) slika pokazuje održan protok sa povišenim srednjim brzinama strujanja krvi kroz desnu vertebralnu i bazilarnu arteriju, dok je uredna SBSK kroz lijevu vertebralnu arteriju. Prikaz VB cirkulacije ovom doplerskom tehnikom pokazuje ubrzan protok kroz desnu vertebralnu i bazilarnu arteriju.

VB SLIV desno lijevo
arterija vertebralis 58 41
arterija bazilaris 68

Nakon toga napravila sam, kako je traženo, kolor dopler karotidnih i vertebralnih arterija i nalaz je slijedeći:

Morfološkim prikazom karotidnih arterija vide se srednje široki lumeni obje ACC, ACE i ACI, primjerenih vrijednosti IMT-a. Hemodinamika je održana, fiziološkog smjera, bez formiranih plakova i hemodinamski signifikantnih stenoza. Protok kroz obje AO je održan i fiziološkog smjera. Morfološkim prikazom vertebralnih arterija vide se srednje široke obje AV. Hemodinamika je održana, fiziološkog smjera i primjerena dobi. Prikaz karotidne i vertebralne cirkulacije pokazuje uredan nalaz.

Molim Vas, možete mi objasniti ove nalaze. Da li imam aterosklerozu i da li su s njom povezane moje vrtoglavice?
I što je potrebno dalje poduzeti?

Zahvaljujem uz srdačne pozdrave

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

06.06.2008. 10:55

Poštovana, CDFI karotida i vertebralnih arterija nije pokazao aterosklerotske promjene na krvnim žilama što je dobra vijest. Uzrok vrtoglavice može biti i perifernog uzroka pa je najbolje da Vas nadležni liječnih uputi na ORL obradu. Srdačan pozdrav.

antares

08.06.2008. 10:45

Poštovana dr. Demarini, puno Vam hvala na odgovoru i dobrim vijestima.
Oprostite mi na neznanju ali ne znam na što se odnosi ORL obrada?
Srdačan pozdrav

Cybermed Info

08.06.2008. 10:55

Poštovana,

ORL je kratica od riječi otorinolaringologija (bolesti uha, nosa i grla).

S poštovanjem,

Cybermed Info