Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vrtoglavica


Autor Poruka

ANTE

06.02.2002. 21:41

Već 3-4 godine u zimskom periodu poslije preboljelih gripa ( iako se redovno cijepim) nastaje glavobolja koja djeluje u obliku hladnog pritiska u predjelu čela. To stanje trajalo bi 2-3 mjeseca sve do toplijih dana i čitavo vrijeme osjećao sam bezvoljnost i to svoje stanje ne mogu nikome objasniti.
Prošle godine u veljači neurolog je obavio prvi dopler sa nalazom: rubno zadebljale stjenke uz klcif. ateroskl. plakove, početna stenoza ICA dex, te CCA u karotidnom slivu.
Ove godine (siječanj 2002) obavljen je drugi dopler sa nalazom: stenozis CCAdex 33%, stenoza ICA dex 30% sin 45%, vert.arterije asimetrične i tortuotične, kolesterol 7,0, GUK 7,9, tlak 130/80. Određena je terapija : andol 100, Pentamon 400, vitamin E i dijeta bez šećera i masti.
Ostali pregledi: FOU- nalaz uredan, ORL: sinusitis maxillaris bil. RTG vratne kralježnice: promjene u smisu def. spondiloze te sužen I.V. prostor C-5 C-6 diskopatija.
Redovno primjenjujem terapiju, ali se za razliku od ranijih godina osjećam puno lošije. Prisutna je stalna lagana vrtoglavica, nestabilnost, nemoć, lagana ošamućenost i bezvoljnost. Tjelesna temperatura 35,5-36, a noge mi se ugriju samo u krevetu.Najnovija krvna slika: glukoza 6,3, kolesterol 5,13, trigliceridi 0,52, HDL 1,43, a LDL 3,47.
Rođen sam siječanj 1935, visok 176 cm i 82 kg.
Obzirom na obavljene preglede i terapiju te tegobe koje stalno osjećam molim vas da mi odgovorite:
1. da li je potrebno obaviti još neke detaljnije preglede da bi se utvrdila ova ili možda neka druga bolest.
2. da li su tegobe koje osjećam normalne za ovoliki stupanj oštećenja karotida
3. da li postoji efikasnije liječenje od predviđene terapije
U nadi da ćete mi odgovoriti puno zahvaljujem

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

01.03.2002. 22:23

Iz tegoba i nalaza učinjenih pretraga koje navodite vidljivo je da su Vaše tegobe izraženije u zimskom periodu i nakon preboljelih gripa. Vidljivo je da ste imali upalu sinusa. Od neuroloških nalaza učinili ste doplere iz kojih je vidljivo da na krvnim žilama koje opskrbljuju mozak krvlju imate aterosklertoske promjene koje za sada ne zahtjevaju kiruško liječenje. Svakako je dalje potrebno ultrazvučno praćenje i kontrole, 1-2 puta godišnje, kako bi se vidjelo da li se nalaz pogoršava. Zbog ustanovljenih promjena na krvnim žilama osobito onim koje opskrbljuju stražnji dio mozga krvlju, te ustanovljenim degenerativnim promjenama vratne kralješnice, možete imati vrtoglavice. Uzimate lijekove koji poboljšavaju cirkulaciju. Savjetovala bih Vam još da izbjegavate naglije pokrete glave i vrata i češće kontrolirate krvni tlak.
Savjetovala bih Vam pregled neurologa koji će odrediti koje je pretrage potrebno dalje učiniti.

barby

16.03.2002. 13:39

Prije petnaestak dana doživila sam stres na poslu i nakon toga su mi se počele javljati vrtoglavice, u početku lagano gubljenje ravnoteže a onda nakon nekoliko dana nisam mogla uopće uhvatiti pravac.Neurolog mi je napisao na povijesti bolesti da osim nestabilnosti u Rombergu i tandem hodu, imam ugašene trbušne reflekse te oslabljeni RPT i da je neurološki u granicama normale.Obavila sam EEG snimanje koje je također u granici normale i snimila kralježnicu (kifoza na petom i šestom pršljenu). Prepisan mi je sulpirid koji me jako uspavljuje i bole me grudi tako da sam ga prestala koristiti. Posao mi je takav da svakodnevno vježbam oko dva sata dnevno .Nalaz krvi je također u granicama normale jedino je povećan holesterol. Trenutačno se osjećam bolje (odmornije) ali pri hodu osjećam strah da se to ne ponovi.Doktorica je sugerirala smanjeno vježbanje te dijetu zbog holesterola te ponavljanje nalaza EEG-a krajem godine.

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

01.04.2002. 12:06

Tegobe koje navodite (vrtoglavice) mogle bi biti posljedica promjena na vratnoj kralješnici. Preporučio bih Vam da se javite svojoj liječnici koja će učiniti potrebne pretrage kako bi se ustanovilo stanje Vaše vratne kralješnice, te da se pridržavate dijete za snižavanje kolesterola.