Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vrtoglavice


Autor Poruka

Ana

25.07.2001. 21:29

Molim vas da mi pojasnite zašto nastaju vrtoglavice i zanošenje tijla(ko da hodam po spužvi) kod kod vegetativne podražljivosti i dali postoji neki lijek za vrtoglavice i to zanošenje tijela, osim antidepresiva.

Dr. Marija Bosnjak-Pasic

09.10.2001. 17:11

Vrtoglavica je neodređeni izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko posve različitih subjektivnih stanja. Uzrok vrtoglavica može biti centralni (oštećenja različitih moždanih struktura) ili periferni (oštećenja struktura unutarnjeg uha). Vrtoglavica je zapravo iluzija kretanja bolesnika ili njegove okolice. Može se opisati kao okretanje, vrtnja oko osi, ljuljanje ili naginjanje, često praćeno vegetativnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje i strah, zatim neravnoteža i nistagmus (tj. nevoljni trzajevi očne jabučice u određenom smjeru) sa zamagljenjem vida ili bez toga. Stoga postojanje vrtoglavice podrazumijeva poremećaj središnjih ili perifernih živčanih puteva centra za ravnotežu, a povezanost sa vegetativnim simptomima pripisuje se brojnim vezama između vestibularnih i autonomnih centara. Osim antidepresiva mogu se davati lijekovi protiv mučnine i za poboljšanje cirkulacije ukoliko je uzrok vrtoglavice insuficijencija stražnje moždane cirkulacije.

lidija

17.10.2001. 21:29

Molim Vas da me uputite na pretrage koje bih trebala obaviti u vezi glavobolja i vrtoglavice te da mi navedete moguće uzroke. Glavobolja traje po nekoliko dana, pulsirajuća bol u sljepočnicama (jednoj ili obje), praćena je mučninom, slabo reagaira na analgetike, bol nije preintenzivna.
Vrtoglavica se obično javlja u predvečerje, praćena je poremećajem vida tj. slike, prolazi nakon sat do dva. Osjećaj sličan brzom penjanju ili spuštanju pri vožnji automobilom ("teška" glava, začepljene uši, osjećaj gubitka ravnoteže).
Da li vrtoglavica može biti uzrokovana kroničnom upalom sinusa?

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

22.10.2001. 15:51

Smatram da bi bilo najbolje da se javite neurologu koji će uzeti detaljne podatke o Vašoj glavobolji, pregledati Vas i uputiti Vas na potrebu dijagnostičku obradu kako bi se razjasnio uzrok Vaših glavobolja i odredila terapija.