Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrtoglavice


Autor Poruka

Katarina

31.01.2002. 15:42

Poštovani,

većduže vrijeme me pate vrtoglavice i zujenje u ušima. Išla sam kod neurologa te sam napravila slijedeće nalaze: obradu neurologa, audiovestibulogram, kolor doppler žila vrata i glave te EEG prije cca. 2 godine. Nažalost, neurolog mi nije odredio nikakvu dijagnozu (osim Vertigo vomex kojeg ne koristim). Vrtoglavice su povremene. Nemam tegobe sa tlakom. Međutim najneugodnije mi je stanje kada mi "zapišti" u glavi. Lociram taj podražaj u stražnjem dijelu potiljka kao da mi netko pritisne mozak odostraga uz pištanje u uhu, zvuk sličan onom popratnome zvuku televizora-dosta visoka frekvencija. To traje svega par sekundi, ali je jako, jako neugodno. Poslije toga mi se javi ponekad vrtoglavica. Vrtohlavica je takav osjećaj kao kada si čovjek malkice popije pa nije stabilan, a i "vrti" mu se. Ne znam kome da se više obratim. Moja doktorica opće prakse se vjerojatno zgrožava kada me vidi te Vam se stvarno u potupunim povjerenjem obraćam i molim za pomoć. Imam 29 godina i nemam djece. Živim bez stresa (koliko se to danas može) i relativno se dobro osjećam. Hvala.
Katarina

Doc. dr. Zlatko Trkanjec

06.02.2002. 17:52

Vrtoglavica je osjećaj kretanja bolesnika ili njegove okolice. Može se opisati kao okretanje, vrtnja oko osi, ljuljanje ili naginjanje, neisgurnost u hodu, a može biti praćena i vegetativnim simptomima sa zamagljenjem vida ili bez toga. Uzrok vrtoglavica može biti centralni (oštećenja različitih moždanih struktura) ili periferni (oštećenja struktura unutarnjeg uha). Vrtoglavica povezana sa smetnjama sluha i zujanjem u učima može biti posljedica oštećenja struktura unutarnjeg uha. Na žalost, niste naveli koju obradu ste učinili kod neurologa, a niti nalaze pretrage koje ste učinili. Uz pretpostavku da su nalazi učinjenih pretraga u granicama normale, i budući da spominjete i smetnje u stražnjem dijelu glave, moguće je da su Vaše smetnje posljedica promjena vratne kralješnice. Trebali biste učiniti standardne i funkcionalne rtg snimke vratne kralješnice kako bi se moglo procijeniti stanje Vaše vratne kralješnice.