Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mandule


Autor Poruka

jovankas24

14.02.2007. 12:00

Poštovani,
imam konstantni iscjedak iz nosa u ždrijelo te povremene bolove u predjelima sinusa već više godina,povremeno imam začepljen nos,no u poslijednje vrijeme me počelo boljeti i nepce i stražnji gornji dio grla te mi se gnoji,a teže gutam slinu i kad me ne boli. RTG slika paranazalnih sinusa je bila uredna,a zadnjim kliničkim pregledom utvrđeno je da su RNS kavumi prohodni sprijeda i srednji nosni hodnici prohodni,OFS granulirana stražnja stijenka ždrijela.Preporučeno mi je načiniti alergološku obradu i citološki bris nosa na eo.Da li bi mi preporučili napraviti još koje pretrage s obzirom na grlo i može li grlo uzrokovati probleme sa sinusima i može li ono biti gnojno čak i ako ne pokazuje znakove upale?
Unaprijed puno hvala!

Prof. dr. sc. Željko Bumber, dr. med.

16.02.2007. 09:45

Svakako učinite CT sinusa.

jadra66

06.06.2007. 09:55

Postovani,
molim vas za pomoc, naime prije otprilike pet mjeseci sam primjetila malu plocastu izraslinu na lijevoj strani grla tj. na oziljku od uklonjene mandule. <bila sam kod dva orl i jedan mi je rekao da se radi o nakupini limfnog tkiva ,a drugi da je to ostatak mandule. napominjem da tu izraslinu nisam primjetila prije. Mene jako boli na tom mjestu i bol se siri dolje prema vratu i u lijevo uho. Od prije tri dana tesko gutam i osjecam peckanje u dnu grla i skakljanje te podrazaj na suhi kasalj. Jucer ujutro i danas sam u ispljuvku imala dosta gnojnog sekreta i krvi. Cini mi se da krvi ima vise kada povucem sekret iz nosa tj. sinusa. nemam temperaturu i ne curi mi nos. Lijecnici mi nisu prepisali nikakvu terapiju samo sljezov caj.

jovankas24

06.06.2007. 18:35

Može li samo jedan krajnik biti upaljen ? Naime, ne boli me grlo, ali mi je lijevi krajnik jako uvećan spram desnog i čini mi se da je gnojan.

Domagoj Parazajder, dr. med.

09.06.2007. 00:55

1. pitanje: Opisana izraslina na mjestu ožiljka je tzv. rezidua poslije tonzilektomije (mandula = tonzila), odnosno ostatak limfnog tkiva tonzile (dakle oba liječnika su u pravu - to je jedno te isto - tonzila je po građi nakupina limfnog tkiva). I nakon kvalitetno učinjene operacije tonzila često zaostane malo tkiva tonzile (ne mora biti vidljivo golim okom) koje naknadno može hipertrofirati (narasti) i ukoliko vam ne radi problema ne treba ga dirati. Svaka rezidua se, pogotovo u sklopu respiratorne infekcije može upaliti (i dodatno oteknuti), što je vjerojatno slučaj kod vas, te je stvar kliničke procjene liječnika radi li se o virusnoj infekciji (najčešće, kada je terapija simptomatska) ili eventualno bakterijskoj (u principu ide sa lošijim općim stanjem, povišenom tjelesnom temperaturom, promjenama u krvnoj slici). Opisani gnojni sekret sa primjesama krvi je vjerojatno posljedica upale sinusa u sklopu navedenog infekta, u slučaju da se do sada nije smirila predlažem kontrolu te pp uvođenje terapije (eventualni antibiotik...).

Domagoj Parazajder, dr. med.

09.06.2007. 00:55

2. pitanje: Može, iako rjeđe, no sudeći po vašem opisu ne radi se o akutnoj, već vjerojatno kroničnoj upali tonzila koja je između ostalog praćena asimetrijom (različitom veličinom) tonzila, a ono što vi opisujete kao gnoj vjerojatnije su ostaci mrtvih stanica i nakupine hrane (tzv detritus) u kriptama tonzila. Preporučam orl pregled radi odluke o eventualnom liječenju.

Majla17

23.01.2016. 11:40

Pozdrav, imam 22 godine i prije nekih 6 mjeseci sam u grlu osjetila uzasan miris, uglavnom osjetim nakon gutanja hrane, i pislije toga sam primjetila na krajnicima bijele nakupine, jednom prilikom sam izvadila tu jednu bijelu nakupinu, pa me zanima sta je to, i da li postoji neki kucni lijek za to? happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

24.03.2016. 19:25

Poštovana, navedene bijele nakupine na nepčanim tonzilama /ukoliko su dugotrajno prisutne, nisu praćene temperaturom i nemaju tendenciju rasta/ predstavljaju nakupine odljuštenih epitelnih stanica u tonzilarnim kriptama i znak su kronične upale tonzila. Imaju neugodan miris i lako se eliminiraju pritiskom špatule na tonzilu.