Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Postoji li operacija


Autor Poruka

Romana22

24.01.2008. 14:05

Postovani,
po vasoj preporuci otisla sam u Zagreb (zivim u Rijeci) u polikliniku Suvag na kontrolu sluha.S obzirom da mi tamo nitko nije znao reci na temelju gotovih nalaza dali postoji nekakva oparacija za moj problem, molit cu vas da mi pomognete koliko mozete.
Nalazi su sljedeci: Otoskopski obostrano prozirni bubnjici, rinoskopski i OFS bo.
Tonski audiogram pokazuje desno sl.razinu izmedju 30, 120 i 95 dB desno, te 45 i 120 dB do
4KHz lijevo.
Timpanometrijski obostrano A, STAR se ne izaziva osim lijevo CL na 115.
Verbotonalni audiogram prati tonski.
Govorni audiogram pokazuje prag cujnosti na 55 i 75 dB. 40% razumljivosti je desno na 70 dB,
a lijevo je na 85 dB 30% razumljivosti.
Dg: Hypoacusis perc.bilat
Eto,to sadrzavaju najnoviji nalazi i nadam se da mi mozete reci postoji li koji lijek,kapi ili operacija (ne slusni aparatic!) kojom bi se sluh poboljsao.

Hvala vam na razumijevanju

Romana

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.01.2008. 21:15

Poštovana, na žalost nemam sve potrebne podatke o vašoj bolesti (vaše godište, duljina trajanja simptoma, obiteljska anamneza...), no s obzirom na opisani nalaz radi se o oštećenju sluha na zamjedbenoj razini (pužnica, slušni živac...). Iz opisanog također pretpostavljam da se kod vas nije radilo o tzv iznenadnoj nagluhosti kod koje se simptomi razviju u nekoliko sati do dana, i kada, ukoliko se terapija provede u roku od nekoliko dana od početka simptoma često dolazi do poboljšanja sluha. Dakle, pošto je riječ o najvjerojatnije stacionarnom oštećenju, nažalost, ne postoji farmakološka terapija koja bi mogla dovesti do bitnog poboljšanja, kao ni operacija (ugradnja umjetne pužnice radi se kod puno težih nagluhosti), već je jedino rješenje slušno pomagalo (danas vrlo razvijena tehnologija pruža mogućnosti upotrebe vrlo malih aparata koji se stavljaju u zvukovod, naravno nakon testiranja i odabira najboljeg modaliteta).