Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žlijezde


Autor Poruka

labadusa

29.05.2009. 16:05

Poštovani,
prije nekoliko dana sam uočio iza i ispred lijevog uha oteklinu, nešto kao "divlje meso". Ništa me ne boli i ne smeta mi. Inače, već godinama se pretjerano znojim i ispada mi kosa, a imam 28. godina. Zanima me da li je to opasno i što moram napraviti?

Unaprijed se zahvaljuje!!!

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovani, učinite pregled kod svog liječnika radi utvrđivanja radi li se o ateromu (začepljena lojna žlijezda), što je najčešće, eventualno uvećanim limfnim čvorovima ili nećem trećem. Sukladno nalazu će se utvrditi i liječenje (aterome se preporučuje odstraniti zbog čestih upala, uvećani limfni čvorovi najčešće su samo reaktivne prirode, u ovom području najčešće zbog manje infekcije/ozljede kože). Što se tiče znojenja, također se obratite luiječniku o.m., koji će uvrditi da li je potrebna daljnja obrada (za početak je dovoljno učiniti KKS - kompletnu krvnu sliku te sedimentaciju eritrocita).

ljuborad

21.08.2013. 18:15

Prije nepune godine dana uočio sam uvećanje žljezda na desnoj strani vrata a prije 3 mjeseca obavio sam UZ vrata.Nadjeno je da mi je parotidna žljezda desno u cjelini uvećanate paketi limfonoda promjenjenih po Neo tipu pojedinačno veličine do 33mm submandibularno,u tonsilarnoj i dubokoj cervikalnoj grupi,limfonodi okrugl iizrazito hipoehogeni,haotične cirkulacije pojedinačno i u paketima.Odmah sam izvršio punkciju žljezda i nadjene su brojne hiperkeratinizirane skvame, ćelije sa "otopljenim" jedrima, skvamozne ćelije pojedinačno i u grupama kao i ćelije koje imaju uvećana,nepravilna hiperhromatska jedra i obilnu,poligonalnu,kompaktnu citoplazmu.Zaključeno je da se radi o sekundarnom depozitu skvamocelularnog karcinoma. U potrazi za primarnim karcinomom obavio sam mr i msct vrata a nadjene su solidne hiperdenzne promjene nepravilnog oblika i neoštre kontur vel.45x 25 mm i 20 mm te submentalno pojedinačne lgl do 9 mm a svi ostali organi uključujući i parotidnu žljezdu su b.o. i data je dijagnoza lymphadenopathia. Mada mi je orl ljekar rekao da bi primarni karcinom trebao biti u blizini,tj.u predjelu vrata ja sam obavio msct grudnog koša, abdomena i male karlice, irigografiju i rtg jednjaka, želudca i duodenuma i svi nalazi su bili ok.Inače, nakon punkcije i date dijagnoze prešao sam na totalno veg ishranu, smršao sam 20 tak kg,imao sam ranije130 kg a visok sam 182 cm.Osjecam se super, nikakvih tegoba nemam, nisam ih ni prije imao, ponašam se kao da je sve ok a pitam vas sta mi predlazete da činim dalje u potrazi za primarnim kancerom. možda pet skener cijelog tijela? Srdačan pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 16:50

Poštovani, nije neobično da se kod pacijenta dijagnosticiraju metastatske promjene vrata bez poznatog primarnog tumora koji se u najvećem broju slučaja nikada ne dijagnosticira. Što nije razlog da se operativnim putem i radioterapijom ne liječe (uspješno) metastaze vrata. A iz Vašeg posta ne mogu iščitati da poduzimate nešto u navedenom smjeru. Prelaskom na vegansku ishranu i negiranjem problema ne radite sebi uslugu, već dopuštate da problem preraste u veliki problem. Ne zamarajte se primarnim tumorom, nego liječite vidljivo i dijagnosticirano.