Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žlijezde slinovnice


Autor Poruka

xxy

15.01.2008. 18:20

Poštovani,

Zanima me kako potaknuti žlijezde slinovnice da izlučuju više sline? Jer, imam malu količinu sline u ustima,osim kratko vrijeme nakon obroka, onda se luči u nešto jačim količinama, ali u svim ostalim dijelovima dana lučenje je iznimno slabo, što stvara neugodan osjećaj, a zbog slabog prirodnog ispiranja usne šupljine i probleme sa zadahom. Slina je dosta ljepljiva, a taj me problem prati već duže vrijeme. Ne koristim nikakve lijekove, alkohol, cigare, niti bilo što drugo što bi moglo isušivati usta i upravo zbog toga nije mi jasna moja situacija. Dakle, zanima me zašto slinovnice luče male količine sline, te kako ih potaknuti na jače lučanje?

Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.01.2008. 21:15

Poštovani, postoji više razloga za smanjeno izlučivanje sline (ovisno i o vašoj dobi, eventualnim kroničnim bolestima...). Najčešće se radi o autoimunim stanjima u organizmu (kada vlastite imunološke stnice oštećuju pojedine organe, u ovom slučaju slinovnice - najčešće Sjogrenov sindrom) koja dovode do upale i propadanja slinovnica, što je moguće usporiti/zaustaviti odgovarajućom terapijom. Za početak svakako učinite pregled orl-oga te kliničkog imunologa koji će najvjerojatnije učiniti i odgovorajuću obradu, ovisno o nalazima provest će se i liječenje. Za ublažavanje simptoma, u apoteci možete nabaviti umjetnu slinu. Iako je riječ o neugodnom problemu, može mu se stati na kraj. Sretno!

astajcer

23.02.2008. 21:45

Koje su posljedice kod odstranjenja jedne parotidne žlijezde slinovnice? Da li će bit potrebno uzimati neke lijekove i da li će pacijent imati nekih problema sa slinom u ustima?

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.02.2008. 03:15

Osim mogućeg ošteenja facijalnog živca za vrijeme operacije (do 3%), te standardnih (vrlo rijetkih) komplikacija nakon zahvata - krvarenje i infekcija, te ukoliko su ostale žlijezde slinovnice zdrave, sline će biti dovoljno i neće biti potrebni nikakvi lijekovi.